Márciusban is folytatják a térítésmentes gyógykezeléseket

120

A januári alkalom után legközelebb márciusban fognak gyógykezeléseket tartani Kopácson a Pető Intézet munkatársai. A háromhetes intenzív kurzusra március 11-e és 28-a között kerül sor, és várják az új jelentkezőket is.

A budapesti székhelyű, világszerte nagy elismertségnek örvendő Semmelweis Egyetem Pető András Karának – korábban Pető Intézet – munkatársai, a magyar kormány és annak Nemzetpolitikai Államtitkársága a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével szervezi a Kárpát-medencében a mozgássérült gyermekek és felnőttek konduktív fejlesztését, rehabilitációját, habilitációját. Horvátországban 2022 óta tart a program, a Pető Intézet közvetlen partnere a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF), így a kopácsi Tangazdaság és Ifjúsági Központban több alkalommal is tartottak fejlesztő programokat, legutóbb januárban. Idén további alkalmak is lesznek, legközelebb március 11-28. között.

– A háromhetes fejlesztésekkel az elmúlt időszakban nagyon jó eredményeket értek el, ugyanakkor például a kezelt gyerekek esetében a hozzátartozóiknak és a szüleiknek is segítenek, akik otthon is folytatni tudják ezzel a módszerrel a foglalkozásokat – mondta Pálinkás Krisztián, a HMPF irodavezetője.

A terápiák jótékony hatását a laskói Bicó József is megerősítette, ő Parkinson-kórban szenved, és a kezdetektől részt vesz a gyógykezeléseken.

– A terápiának köszönhetően jobb a fizikai állapotom. Nagyon örülök a lehetőségnek, csak pozitív dolgokat mondhatok róla, és ajánlani tudom az idegrendszeri betegségben szenvedőknek – mondta Bicó József, aki már várja a következő alkalmat.

A Pető-módszerről

A Pető-módszer azoknak a gyerekeknek nyújt segítséget, akiknek a születésekor rendellenesség lépett fel, és sérült a központi idegrendszerük, illetve azon felnőttek részére, akik koponyasérülés miatt mozgáskárosodásban szenvednek, valamint Parkinson-kórt vagy szklerózis multiplexet diagnosztizáltak náluk. A foglalkozásokat szakképzett konduktor végzi. A módszer egyebek mellett az egyénekre való lebontása miatt rendkívül eredményes, a terápia magába foglalja a mozgás, a beszéd, az értelem és az önellátás tanítását, valamint a szociális képességek fejlesztését is.

Pető András (1893–1967) orvos-gyógypedagógus egyedülálló gyógymódjának alapgondolata az volt, hogy idegrendszerünk a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépülésének lehetőségével, s ezek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók. Ezért nevezte el módszerét „konduktívnak”, amely latin eredetű kifejezés, jelentése: rávezetés.