Március 15-i megemlékezések

0
848
marcius15

A szórványban élő magyarság számára még nagyobb jelentőséggel bír a magyar nemzeti összetartozást is szimbolizáló március 15-ei ünnepség. A márciusi hősök tetteinek szellemében óriási küzdelem folyik a beolvadással szemben. A magyar kultúra megőrzését szolgálja ezeken a területeken, így a horvátországi szórványban is a Petőfi-program, amelynek ösztöndíjasai nagy segítséget jelentenek egy-egy rendezvény megszervezésében. A napokban került sor a vukovári, a dályhegyi, a szentlászlói és a nagypiszanicai magyarok ünnepi megemlékezésére.

Vukovár
A nyolc éve működő Vukovári Magyarok Egyesülete vezetőinek az érdeme, hogy sikerült egy összetartó magyar közösséget létrehozniuk a Duna-parti városban. 2013-tól pedig saját tulajdonú székházukkal még nagyobb lehetőséget kaptak; azóta ez a felújított épület ad otthont a rendszeres heti összejöveteleiknek és számos rendezvénynek. Minden évben megemlékeznek nemzeti ünnepeinkről is. Múlt hét szerdán egy alkalmi összeállítással idézték fel a 168 évvel ezelőtti eseményeket, az 1848-as hősöket és eszméiket. Az egyesület tagjai Petőfi naplójából olvastak föl részleteket, amit egy-egy verssel, énekszámmal tettek színesebbé. A műsort Mandácskó Eszter, a Vukováron tevékenykedő Petőfi-ösztöndíjas segítségével állították össze.

vukovar

Dályhegy
Mandácskó Eszter vezetésével tartottak ünnepi előkészítő foglalkozást Dályhegyen is. A hegyháti magyar közösség legkisebbjei kokárdát csináltak, és a múlt hétvégén tartott ünnepi megemlékezés díszletét is elkészítették. Összeállították Petőfi Sándor és Kossuth Lajos tablóját, melyen egyebek mellett fényképük, életrajzuk is szerepel, így később is elolvashatják, ismerkedhetnek velük. A gyerekek nagy örömmel vettek részt a foglalkozáson, és ugyanilyen lelkesedéssel készültek a március 15-ei műsorra is.

Hugyi Imre, a dályhegyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület elnöke azt mondja, hogy fontosak számukra ezek a magyar öntudatot erősítő események.

– A magyar iskola bezárása óta az egyesületünkre még nagyobb felelősség hárul, a mi dolgunk az, hogy a gyerekeket a magyar kultúra és hagyományok tiszteletére tanítsuk – mondja Hugyik Imre.

A nemrég felépült új kultúrotthon kisterme szűknek bizonyult ezen a napon, így az egyesület vezetői abban bíznak, hogy a következő rendezvényüknek már a nagyterem adhat otthon.

dalhyegy

Szentlászló
Szentlászlón az Ernestinovói járás Magyar Kisebbségi Önkormányzata emlékezett meg az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. Az Árpád-kori településen, mint minden nemzeti ünnep, így a március 15-ei is a református templom melletti Szent László-szobor megkoszorúzásával kezdődött. A forradalom legfontosabb mozzanatait a helyi általános iskola diákja, Palos Mónika idézte föl, a megemlékezésen az anyanyelvápolásra járó diákokk mellett az egyházközség énekkara is közreműködött.

Kelemen Dezső, az Ernestinovói járás Magyar Kisebbségi Önkormányzatának az alelnöke azt mondja, egyik legfontosabb jelképük a köztéri Szent László-szobor, az önkormányzat támogatásából rendezték a környékét is. Fontosnak tartják a nemzeti ünnepekről való megemlékezéseket és a helyi civil egyesületek támogatását is.

szentlászló

Nagypiszanica
Vasárnap tartotta március 15-ei megemlékezéssel egybekötött hagyományőrző rendezvényét a Nagypiszanicai Magyarok Közössége.

A több mint kétórás program előtt az egyesület, a járás és a HMDK vezetősége megkoszorúzta a szervezet székhelyének falán a Knezich Károly tiszteletére állított emléktáblát, és megemlékezett a 48-as hősökről.

A zsúfolásig megtelt kultúrotthonban a házigazdák mellett fellépett még a Daruvári Magyarok Közösségének és a Vukovári Magyarok Egyesületének asszonykórusa, valamint a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület tánccsoportjai.

– Rendkívül mostoha anyagi körülmények között kell dolgoznunk, de igyekszünk mindent megtenni, hogy ápolni, őrizni tudjuk a magyar hagyományokat. Sokaknak problémát jelen már a magyar nyelv, mert nem volt lehetőségük jól megtanulni. Mi ezt a hiányt a magyar nyelvtanfolyamokkal pótoljuk, de a táncok és az énekek révén is azon igyekszünk, hogy magyar kultúránkat még sokáig megtartsuk ezen a vidéken. Ebben nagy segítség számunkra a HMDK, valamint a magyar kormány Petőfi-programja, de köszönjük a Nagypiszanicai járásnak is a támogatást –  nyilatkozta lapunknak Berkes Zlata, az egyesület elnöke.

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul, Pali Fredi és Vasić Zorica, a Nagypiszanicai járás elöljárója és elöljáró-helyettese, Balázs-Piri Zoltán és Jakumetović Rozália, az Országos Magyar Koordináció elnöke és alelnöke, Berkes Imre Zágráb megyei magyar képviselő, számos környékbeli egyesületvezető és Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke is.

nagypiszanica

nagypiszanica