Március 15-ei ünnepségek országszerte

0
292
A spliti gyermekcsoport


Az egyik legszebb nemzeti ünnepünk alkalmából több horvátországi magyar egyesületben is megemlékezésre került sor. Hol alkalmi műsorral, hol pedig előadással idézték fel az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot.

 

Rijekában kiállítás
A rijekai magyarok március 12-én gyűltek össze, hogy ünnepélyes keretek között emlékezzenek az 1848-49-es eseményekre. Az alkalmi műsorban Juhász Gyula Március idusára és Tompa Mihály A gólyához című verse hangzott el. Emellett Liszt Ferenc szerzeményeivel emelték az alkalom hangulatát. Erre az alkalomra egy kiállítást is rendezett a HMDK Tengermelléki-fennsíki Megyei Egyesülete, ahol Nujić Klara képei és fotói, valamint Kovács Mária horgolt kézimunkái díszítették a falakat.

 

Táncos műsor Újgrácon 

A HMDK Verőce-Dráva menti Megyei Egyesülete március 12-én évi közgyűlést tartott, amelyet követően megemlékeztek az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. Az ünnepi műsorra az újgráci általános iskolában került sor. Az egyesület Aranyeső nevet viselő tánccsoportja egy rövid programot mutatott be ezen alkalomból. Az ünnepélyt követően a szervezők magyar bálra kerítettek sort, amelynek sikeréről a hajnalig tartó mulatság árulkodott.

 

Ünnepi műsor Splitben

„Üdvözlégy, magyar szabadság”. Az idézet Petőfi Sándor naplójából való, ezzel kezdődött az ünnepi műsor a HMDK Split-Dalmát Megyei Egyesületében március 13-án, vasárnap.

Az egyesület mindkét szekciója, a dalárda és a gyermekcsoport is egy külön összeállítással készült erre az alkalomra. Az ünneplő tengermelléki magyarok Modrić Anita amatőr festő önálló kiállítását is megtekinthették.

 

Rendhagyó történelemóra Kopácson

A HMDK kopácsi alapszervezete március 13-án, vasárnap délután rendhagyó történelemórára invitálta a helyieket, amelyre a kopácsi kultúrotthon könyvtártermében került sor. Andócsi János történelemtanár szemléletes módon szólt a korszak főbb jellemzőiről, eseményeiről, amit a közel hetvenfős közönség érdeklődéssel hallgatott. Az előadást követően állófogadásra került sor.

 

Zágráb: alkalmi műsor

Március 11-én a zágrábi magyar nagykövetség és az Ady Endre Kultúrkör közös szervezésében alkalmi műsorra került sor. A színvonalas összeállításban több vers és hárfás produkció is szerepelt. A magyar iskolák igazgatói, a civil szervezetek és az egyházak képviselői is meghívást kaptak erre az eseményre. A programot követően állófogadáson vendégelték meg a szervezők az egybegyűlteket.

 

Az újgráci megemlékezésA kopácsi rendhagyó történelemóra résztvevőiA spliti gyermekcsoport

Iván Gábor nagykövet a zárábi Ady Kultúrkörben