Marad a kormány

364
sabor

A horvát száborban ülő képviselők többsége elutasította a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt: a kezdeményezést csak 62-en szavazták meg a 153 fős testületből múlt hét szerdán, 15 órás vita után – írja a Vjesnik c. napilap.
A legnagyobb ellenzéki párt, az SDP (Szociáldemokrata Párt) terjesztette be az indítványt 58 támogatói aláírással, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezette kormánykoalíciót tartva felelősnek az országot sújtó gazdasági problémák és az állami vállalatoknál kirobbant korrupciós botrányok miatt. A 15 órán át tartó parlamenti vitában a szocialisták vezetője, Zoran Milanović a mostani kormányt „Horvátország szégyenének” nevezte, s azt állította: a kabinet elvesztette hitelességét. Jadranka Kosor kormányfő viszont leszögezte: elszánta magát, hogy végigviszi a reformokat, beleértve a gazdasági fellendülést és az Európai Unióhoz való csatlakozást lehetővé tevő lépéseket is. A képviselőházhoz nem méltó szavak is elhangzottak a vita során – mondta -, ezekért a maga és képviselőtársai nevében elnézést kért, hozzátéve, hogy ugyanezt az SDP-s képviselőktől is elvárná.
A kormányzat szoros többséggel (82 mandátummal) rendelkezik a horvát parlamentben, s végül 79 szavazatot kapott. Elemzők eleve nem tartották valószínűnek a bizalmatlansági indítvány sikerét, de úgy vélték: az SDP ezzel nyomást gyakorolhat a kormánykoalíció kisebb pártjaira egy évvel a választások előtt. A közvélemény-kutatások szerint jelenleg a SDP kis mértékben ugyan, de népszerűbb a HDZ-nél. Jadranka Kosor tavaly nyár óta irányítja a kormányt. A horvát gazdaság idén is, immár második éve, zsugorodik. Kosor hatalomra kerülése után korrupcióellenes hadjáratot indított, amelynek során egy tucat állami vállalat vezetője ellen kezdődött vizsgálat, de az esetek többségében a vádemelések még nem történtek meg. Damir Polančec volt miniszterelnök-helyettes a legmagasabb rangú politikus, akit börtönbüntetésre ítéltek Horvátországban. Tizenöt hónapot kapott állami és hivatali pénzekkel való visszaélés miatt, majd a következő ügyben hamis számlázásért további egy év felfüggesztett börtönre ítélték.

{jcomments on}