Már van saját székhelye a vinkovcei magyar egyesületnek

0
39

A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület székhelyproblémája hétévnyi bizonytalanság után a múlt héten végre tartósan megoldódott. A város a rendelkezésükre bocsátott egy helyiséget, amit egyedül ők használnak majd.

A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület 2012-ben alakult, és azóta sokat tesz a városban élő magyarokért. Rendszeresen tartanak összejöveteleket, irodalmi esteket és nemzeti ünnepeinkről is megemlékeznek. Az egyesületnek vegyes kara is van, amely aktívan részt vesz a horvátországi magyar kulturális életben. Rendszeresen megszervezik a vinkovcei magyarok találkozóját is azzal a céllal, hogy megismerjék egymást a városban élő magyarok, és hogy társalgás, barátkozás révén kimozdítsák kicsit egymást a szürke hétköznapokból. Aktivitásuk ellenére mindeddig nem rendelkeztek saját székhellyel, csupán keddenként két órára vehettek igénybe egy városi termet. A „hajléktalanságnak” a múlt héten viszont vége lett, hiszen a város által kiírt pályázaton végre egy saját székhelyhez jutottak. Az új, 84 négyzetméteres otthonuk a város központjában van, így könnyen megközelíthető mindenki számára.

– Nagyon örülünk, hogy ennyi év után végre sikerült egy saját székhelyre szert tennünk. Igaz, ez is bérlemény, de még mindig jobb, mint az, ahol eddig voltunk. Mostantól nem kell időpontot egyeztetnünk senkivel, ha gyakorolni akarunk, vagy akár összeülni társalkodni. Az új székhelyünkön három szoba és egy konyha is van, és kisebb rendezvényeket is tarthatunk majd ott – mondta Ács Rudolf, a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület elnöke, aki nagyon hálás a város vezetésének, valamint Jankovics Róbertnek, magyarságunk parlamenti képviselőjének a közbenjárásért.

A vinkovcei magyarok új otthonukat ötéves használati időre kapták a várostól, de reményeik szerint ez csak formaság, mivel ennél jóval hosszabb ideig tervezik majd használni. Első dolguk most az épület belső tatarozása lesz, mivel a már évek óta üresen álló termek rossz állapotban vannak.