Már Eszéken is bérelhetünk elektromos rollert

0
10

Április végétől Eszéken is lesz a Boltnak elektromosroller-kölcsönzője, mely mindenki számára könnyen elérhetővé teszi a közlekedés ezen modern formáját. A szolgáltatás igénybevételéhez nem kell más, csak egy mobiltelefon.

A technológia fejlődésével egyre nagyobb teret nyernek az elektromos járművek, melyek üzemeltetése olcsóbb és kevésbé környezetszennyező hagyományos társaikénál. Az újítás egyelőre a városokban terjed jobban, hiszen ott az emberek viszonylag rövid távokat tesznek meg. Ezt a trendet kívánja kihasználni a Bolt cég is, mely már évek óta foglalkozik különböző járművek bérbeadásával, de taxiszolgáltatást is nyújt. A Bolt először Nyugat-Európa nagyvárosaiban helyezte ki elektromos rollerjeit, melyeket egy mobiltelefonos applikáción keresztül, jelképes összegért bérelhetnek ki a felhasználók, ma már viszont a szolgáltatás elérhető Eszéken is.

Ha mi is igénybe szeretnénk venni a rollereket, először is le kell töltenünk a szolgáltató telefonos programját, amin regisztrálni kell. Ezek után az applikáció megmutatja, hogy hol találunk szabad járművet, hiszen minden kétkerekűben van beépített GPS. Amint megtaláltuk a rollert, beolvassuk a rajta található QR-kódot a telefonunkkal, és már vihetjük is. A bérlés percenként 75 lipába kerül, a számláló pedig automatikusan leáll, ha a jármű nem mozog. Az elektromos rollereket használat után elég, ha egyszerűen csak letesszük, és ezt jelezzük a telefonunkon az applikációban, az utánunk következő felhasználó majd úgyis megtalálja. Persze a járműveket nem hagyhatjuk olyan helyen, ahol akadályozzák a közlekedőket, illetve az Óvárosban, a főtéren és a városi stadion környékén sem. Ha mégis az említett helyek valamelyikén parkoljuk le a rollert, akkor a számláló nem áll le, hanem továbbra is megfizetteti velünk annak használatát.

- Reklám -

A GPS-rendszernek köszönhetően a rollerek egyébként a 25 km/órás sebességét a gyalogos övezetekben csökkentik. A cég által nyilvánosságra hozott adatok szerint a járműveket már az első héten több mint 500-an használták, és az új felhasználók száma folyamatosan emelkedik.  Novemberig lehet őket használni, tél előtt ugyanis a szolgáltató összeszedi a járműveket, és csak tavasszal helyezi őket vissza az utcákra. A járművek természetesen töltést is igényelnek, ezt a cég munkatársai végzik.