Mali Iđoš: i predsjednik DZMH sudjelovao je na prvom okruglom stolu u Vojvodini

Čelnici vlade Mađarske i tri udruge Mađara iz Slovenije, Srbije i Mađarske imali su sastanak na Slobodnom sveučilištu Vojvodine

0
11

Zrno bibera je maleno…Južni krajevi kao izvor energije Karpatskog bazena – pod tim nazivom održana je panel konferencija prošlog tjedna u četvrtak na prvom danu Slobodnog sveučilišta Vojvodine, gdje su Árpád János Potápi, državni tajnik za nacionalnu politiku Mađarske, István Pásztor, predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara, Ferenc Horváth, predsjednik Pomurske Mađarske samoupravne narodne skupnosti i Róbert Jankovics, predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH) razgovarali o temama aktualnim za manjine Južnih krajeva.

U interesu napretka ne treba naglasak stavljati na one koji su otišli, već na one koji su ostali u domovini, ondje žele živjeti i biti sretni – naglasio je Árpád János Potápi u Malom Iđošu na otvorenju XIX. Slobodnog sveučilišta Vojvodine. Političar je na otvorenju, točnije na okruglom stolu pod nazivom „Zrno bibera je maleno, ali ljuto“ – Južni krajevi kao izvor energije Karpatskog bazena, istaknuo: U krajevima izvan granica Mađarske, napredak je krenuo onog trenutka kada je mađarska zajednica postala svjesna da je važna potpora i razvoj onih koji su ostali na svom ognjištu.

István Pásztor, János Potápi Árpád, Róbert Jankovics i Ferenc Horváth

Kao što je rekao, mnoge inicijative koje su krenule iz Vojvodine, razvile su se na razini Karpatskog bazena, na primjer inicijativa dvojnog državljanstva ili program gospodarskog razvoja.

Árpád János Potápi skrenuo je pozornost i na to kako je dobro upravo to kada jedna zajednica Mađara sama želi odrediti svoj smjer i traži potporu u tome. – Nije naglasak na potpori, već na tome da se nešto pokrene, a rad uvijek ima rezultata – istaknuo je. Vrativši se na izraz „zrno bibera je maleno, ali ljuto“ ukazao je na to da upotreba izraza: manjina ili raspršena manjina, možda i nije najtočnija, naime, na primjer jedno mađarsko naselje u kojem se u potpunosti može ostvariti svoja nacionalna bit , ljudi možda uopće nemaju osjećaj da su u manjini ili u raspršenoj zajednici.

Dotičući se rata u Ukrajini, rekao je kako on duboko pogađa sve Mađare u Karpatskom bazenu. Pitanje je sada, hoće li ostati mađarstvo u Karpatskom bazenu i hoće li znati opstati ta mađarska zajednica u Karpatskom bazenu.

U Vojvodini živi vjera

István Pásztor, predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara, u svome govoru na otvorenju rekao je: važna su događanja, poput ovog ljetnog slobodnog sveučilišta, jer oni odražavaju razinu stanja zajednice. – Iz iskustva prethodnih godina može se vidjeti da je broj i raspoloženje sudionika Slobodnog sveučilišta Vojvodine uvijek odraz o tome, u kakvom su stanju Mađari u Vojvodini – istaknuo je.

-Iz gledišta izgradnje nacionalne politike važni su dogovori oko formiranja vlade u Srbiji, naime tijekom njih se mogu pojaviti i prioriteti nacionalne politike – objasnio je. Prema predsjedniku Saveza vojvođanskih Mađara izreka po kojoj je „zrno bibera maleno, ali ljuto“, jednim dijelom sadrži utvrđivanje činjenice, a drugim dijelom riječ je o samopouzdanju i samopoštovanju. Dodao je: Vlada pod vodstvom Fidesz–KDNP-a u posljednjih 12 godina učvrstila je uvjerenje u vojvođanskih Mađara da smo jedna nacija, jaka nacija, nacija stara 1100 godina, da smo kršćanska nacija, takva nacija koja predstavlja vrijednost koja ima poseban jezik i nevjerojatnu književnost. Ta izreka govori upravo ono što mi i jesmo i kakvima moramo ostati: mala, ali dobro organizirana i jaka zajednica. U svezi izbora u Srbiji istaknuo je, Savez vojvođanskih Mađara i u slijedećem razdoblju želi biti dijelom vladajuće koalicije i u radu vlade bi voljeli funkcionirati na nivou državnih tajnika.

I u Hrvatskoj je dobro biti Mađarem

Róbert Jankovics, predsjednik DZMH ukazao je na to kako su Mađari u Hrvatskoj zadnjih godina dobili takvu potporu matične zemlje koja im je omogućila napredak i opstanak. Zahvaljujući potporama mogu ostvariti ne samo razvojne korake kulturne autonomije, već je unatrag nekoliko godina pokrenuto i gospodarstvo. – Uspjeli smo matičnu zemlju ugraditi u pozadinu svojih prioriteta ali, gledajući rezultate, u zadnjih četiri-pet godina i službeni Zagreb pruža potporu tim zamislima – dodao je. Uspjeli smo stvoriti takvu situaciju, izgraditi jedan takav institucionalni sustav da je dobro biti Mađarem u Hrvatskoj – izjavio je na kraju Róbert Jankovics.

Napredak u Sloveniji

Ferenc Horváth, predsjednik Pomurske Mađarske samoupravne narodne skupnosti, predstavljajući situaciju Mađara u Sloveniji istaknuo je kako na popisu birača manjina sudjeluje pet tisuća slovenskih Mađara i zajednica ima svoju vlastitu samoupravu. Sustav kontakata Slovenija – Mađarska uvijek je dobro funkcionirao, ali se od 2010. godine, matična zemlja još više okrenula mađarskim zajednicama koje su brojčano manje. Kao rezultat toga moglo se krenuti s razvojem institucija, kao i gospodarstva. – Uspjeli smo udomaćiti zamisao kako se identitet u XXI. stoljeću ne može graditi isključivo samo na kulturi, naime i u Prekomurju ima takvih mogućnosti koje se mogu jako dobro iskoristiti – objavio je.

Ferenc Horváth, Judit Pirityiné Szabó i Róbert Jankovics

Sudionici Slobodnog sveučilišta Vojvodine u prvome redu su mladi Mađari koji žive i uče u Vojvodini, tek diplomirana mladež i mladi poduzetnici, studenti Mađari iz Vojvodine koji uče u Mađarskoj, bili su članovi i aktivisti surađujućih udruga. Ákos Búcsú, jedan od organizatora i potpredsjednik Vojvođanskog omladinskog foruma, rekao je kako je više od sto mladih iz Karpatskog bazena došlo na farmu Kátai u Malom Iđošu. Mogli su čuti predavanja o gospodarskim, političkim i društvenim temama koje se i njih tiču. Na radionicama su se mogli upoznati s ekonomskim znanjima i pokretanju vlastitog poduzetništva.