Májusfaállítás: az évszakváltás ünnepe falvainkban

98

Több magyarok lakta faluban is felállították a közösség májusfáját, ezzel is egy régi hagyomány előtt tisztelegve, amikor az udvarló fiúk még díszített fát állítottak a kiszemelt leányzó háza elé.

A hagyomány szerint a májusfát április 30-án, a helyi gyakorlatnak megfelelően a legények állítják minden lányos ház elé. Már estefelé csoportba szerveződve indulnak kivágni a fát, amelyet színes szalagokkal, borosüveggel díszítenek. A befejezésre a késő esti órákban kerül sor, amikor lehetőleg minél nagyobb csendben felállítják a fát úgy, hogy a lány meg ne hallja, így egy hónapig gondolkodhat azon, hogy ki a titokzatos hódolója – legalábbis valamikor ez így volt. A májusfa kidöntésére a hónap végén kerül sor, ilyenkor a fiúkat vendégül látják a lányos házaknál.

Sok helyen ma már elsősorban csak a faluközpontban szokás „közösségi” májusfát állítani, melynek hónap végi kidöntését táncmulatság követi.

A májusfaállítás hagyománya Európában több mint ezer évre nyúlik vissza. Eredetileg pogány ünnep volt, amely az évszakváltást és a termékenységet ünnepelte. A tavasz és a termékenység idején az emberek örömüket fejezték ki a májusfaállítással.

Szentlászló

A kultúrotthonuk előtt kapott helyet a szentlászlóiak közös erővel feldíszített és felállított fája, így ápolják a régi népszokást.

Kopács

Kopácson a helyi HMDK-alapszervezet vállalta a feladatot, a település apraja-nagyja segített a folyamatban és a „végkifejletben” is.

Várdaróc

A Várdaróc Magyar Kultúregyesület a korábbi évek gyakorlatához ragaszkodva díszítette májusfával a faluja központját.

Vörösmart

Vörösmart sem maradt májusfa nélkül, hiszen a Baranyai Júlia Kultúregyesület tagjai gondoskodott arról, hogy a településükön is álljon a falu szalagokkal díszített fája.

Vukovár

A Vukovári Magyarok Egyesületének a székházánál is hagyományos módon állították fel a májusfát, az aktust a kórusuk énekekkel és egy finom ebéddel tette ünnepélyesebbé.

Újbezdán

Újbezdánban a májusfa-kitáncolás igazi népünnepélynek számít, ezt pedig természetesen maga az állítás előzi meg, a fa a sokéves gyakorlatnak megfelelően a helyi kultúrotthon előtt kapott helyet idén is.

Kórógy

Helyi gyerekek segédletével került sor a falu májusfájának az elkészítésére, ami a következő egy hónapban a Kórógy Hagyományőrző Egyesületnek köszönhetően díszíti majd a központot.

Haraszti

A Haraszti Ifjúsági Egyesület munkájának köszönhetően sok hagyomány maradt életben a mai napig, ezek között van a májusfaállítás is. Az egyesületi tagok együttes erővel húzták fel a kidíszített fát a központban.

Nagybodolya

Nagybodolya is az a település, ahol a májusfa-kitáncolás nagyszabású rendezvénynek számít, ehhez megfelelő alapokat biztosítottak azzal, hogy a faluközpontban elhelyezték az évszakváltás szimbólumát.

Nagybodolya

Belovári majális

Belováron a munka ünnepét hagyományosan motoros ébresztéssel indítják, a közös ünneplés pedig a központi parkban folytatódik babgulyás fogyasztása mellett. A belovári és a Grubišno Polje-i magyarok közössége is csatlakozott az ünnepséghez, és néptáncosaik a fellépésükkel tették sokszínűbbé a városi programkínálatot. Színpompás viseletük és vidám csárdásuk hatalmas sikert aratott a közönség körében, amire a fellépésük végén kapott vastapsból lehetett következtetni. A táncosok nagy lelkesedéssel várják az előttük álló próbákat és fellépéseket.