Májusban Vajdasági Vágta

298
Andrásnépe, 2015. május 23. Ifjabb Gyarmat István, a Kishuszár Vágta adai győztese lova nyergében a Vajdasági Vágtán Andrásnépe (Zobnatica) településen 2015. május 23-án. A Nemzeti Vágta vajdasági előfutamaként megrendezett versenyre huszonegy délvidéki település nevezett be. MTI Fotó: Molnár Edvárd

A Topolya mellett található zobnaticai lóversenypályán május 19-én kerül sor idén a Vajdasági Vágtára. Erről egy sajtótájékoztató keretében számoltak be a szervezők.

A Vajdasági Vágta, mint a Nemzeti Vágta vajdasági előfutama, hagyományteremtő rendezvénnyé vált egy olyan vidéken, ahol a lótenyésztés, a lóversenyzés néhány évszázada összeforr az ott élők történelmével. A vágta első három helyezettje képviseli majd Vajdaságot szeptemberben a Hősök terén, a Nemzeti Vágtán. A nevezés feltételei, hogy a lovas nagykorú legyen, amatőr és magyar ajkú, valamint hogy lova félvér legyen, és 5 évnél idősebb.

Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója a szervezők nevében elmondta, hogy idén a versenynek otthont adó zobnaticai idegenforgalmi komplexum képviselőjével rekordidő alatt tudtak megegyezni a szerződés feltételeit illetően. A rendezvényen az előfutamok és a döntő mellett néptánc-produkciókat és lovasprogramokat is láthat majd a várhatóan idén is népes közönség. Megrendezik a Zobnaticai Vágta elnevezésű nemzetközi vágtát is, melynek győztese Szerbiát képviselheti majd a Budapesti Nemzeti Vágta keretében már hagyományosnak számító nemzetközi futamon. Idén is lesz Kishuszár Vágta, a 10–16 éves fiatal lovasok versenye, akik legfeljebb 138 centiméter marmagasságú lovakon versenyezhetnek. Közülük is a leggyorsabb szerez jogot arra, hogy rajthoz álljon lovával a budapesti Kishuszár Vágta döntőjében a Hősök terén, szeptemberben.

Kislinder Gábor, Topolya községi elnöke azt hangsúlyozta, hogy a vágta a kezdetektől nagyon népszerű családi jellegű rendezvénynek számít. Kevés ilyen tömeges közösségépítő rendezvény van a tágabb régióban is. A sajtótájékoztatón jelen volt még Pál Károly és Illés Ferenc a szervezőbizottság részéről, Novak Bojanić, a zobnaticai turisztikai központ menedzsere és Mirić Námesztovszki Kornélia, aki a vágta kísérőrendezvényeként esedékes kézműves vásárnak és régi mesterségek utcájának a koordinátora.

A Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány a VMSZ-szel és a budapesti Lovas Show Kft.-vel közösen szervezi a versenyt. (Magyar Szó)