Magyarságunk megmaradásának egyik pillére a magyar oktatás, a magyar iskolák

0
456
09-ped-forum-1

Hétfőn tartotta soros ülését a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának elnöksége, ahol az elmúlt időszak tevékenységét értékelték. Elhangzott többek között az is, hogy a tét továbbra is a horvátországi magyar nyelvű oktatás megmaradása. A magyar nyelvű oktatás népszerűsítése érdekében az elmúlt időszakban is több pedagógus-továbbképzést, diákversenyt, összejövetelt szerveztek. Csapó Nándor, a szakmai szervezet elnöke a pedagógusfórum már hagyományosnak tekinthető programjai mellett beszámolt a beiskolázási program folytatásáról is.

A pedagógusok számára évente meghatározott számú továbbképzésen való részvételt ír elő a zágrábi minisztérium. Ehhez járul hozzá a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma különböző szakmai képzések szervezésével, valamint közreműködik és támogatja az országos Pedagógiai Intézet, a magyar tanügyi főtanácsos és a magyar szakos tanárok, illetve a magyar nyelvet valamilyen formában oktató pedagógusok megyei szaktanácsának képzéseit is.
Csapó Nándor, a szakmai szervezet elnöke az elmúlt időszak legfontosabb szakmai rendezvényeit, továbbképzéseit is értékelte a pedagógusfórum eszéki székhelyén tartott elnökségi ülésen.
Elmondta azt is, hogy programjaikat, tevékenységüket a Bethlen Gábor Alapkezelő, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága (korábban pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárság), valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának a segítségével, támogatásából tudták megvalósítani.
Szólt beiskolázási programjukról is, amellyel második éve már az általános iskolák elsősei mellett az ötödikben magyarul továbbtanulókat és a magyar középiskolába iratkozó elsősöket is taneszköz- és pénzbeli támogatásban részesítik. Mint mondta, ennek eredményességét az is mutatja, hogy nem csökkent a magyarul továbbtanuló elsősök száma, hanem egy enyhe növekedés tapasztalható.
Pálinkás Krisztián, a Szülőföldön Magyarul Pályázati Iroda horvátországi vezetője elmondta, idén a nevelési-oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatásra, az előző évekhez hasonlóan, több mint ezer kérvény érkezett be. Jelenleg még tart az adatok feldolgozása.
Varga Erna magyar tanügyi főtanácsos a nemzeti alaptanterv kidolgozásával kapcsolatos tudnivalókat mondta el. Kifejtette, hogy a pedagógusok túlnyomó többsége az oktatási rendszer reformját szorgalmazza, így sokan jelentkeztek a tanterv kidolgozását vállaló munkacsoportokba is. Szeptemberig kell elkészülniük, az első tanévben még csak kísérleti jelleggel fogják alkalmazni.
Az elnökség tagjai egyetértettek, abban,  hogy a gyermek anyanyelvi tudását maximálisan gyarapíthassa, nagy szerepük van a pedagógusoknak, ezért fontos, hogy folyamatosan továbbképezzék magukat.

 

{fcomments}