Magyarországon 1956 hőseire emlékeztek

0
17

Ingyenes koncerttel emlékezett meg Magyarország vasárnap a fővárosi Hősök terén Nagy Imre és mártírtársai 1989. június 16-i újratemetéséről, amelyen annak idején több százezres tömeg demonstrálta: elég volt a XX. század legnagyobb és egyik legembertelenebb társadalmi kísérletéből, a kommunizmusból. Ahol 30 éve a gyászszertartás zajlott, most zenekarok váltották egymást a színpadon.

A házigazda Nagy Feró volt, aki együttesével, a Beatricével a rendszerváltozás előtt hol a tiltott, hol az éppen megtűrt kategóriába tartozott.

Az ’56-os vértanúk vasárnapi emléknapján politikai és közéleti személyiségek koszorúzták meg Nagy Imre Jászai Mari téren újra felállított szobrát.A kormány nevében Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Kövér László házelnök nevében Tóth László, az Országgyűlési Őrség parancsnoka, a fővárosi önkormányzat nevében pedig Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes vett részt a megemlékezésen.

Orbán Viktor és felesége virágokat helyezett el a néhai kormányfő sírjánál. A kormányfő és Lévai Anikó megemlékezett a forradalom és szabadságharc, valamint az azt követő megtorlás áldozatairól is, akiknek meghurcoltatását új, nagyszabású kutatással vizsgálja a Nemzeti Emlékezet Bizottsága.

Máthé Áron, a szervezet elnökhelyettese a Magyar Nemzetnek elmondta: országos perkatasztert készítenek az időszakról. (Magyar Nemzet)