Magyarországi horvátok adtak műsort Zágrábban

85

Április 15-én a zágrábi Liszt Intézet meghívására Szentpéterfa település kultúregyesületei mutatkoztak be és képviselték a magyarországi horvátokat Zágráb központjában.

Az ezer főnél is népesebb Szentpéterfa Nyugat-Magyarországon, a Pinka folyó völgyében, az osztrák határ közvetlen szomszédságában fekszik. A településen élő horvátok a gradišćei népcsoporthoz tartoznak.

A Liszt Intézet gasztrokulturális rendezvénye keretében, a zágrábi közönség nagy örömére április 15-én Zágráb központjában, az Európa téren adott műsort a szentpéterfai Gradišće Horvát Kulturális Egyesület (GHKE) és a Ljubičica (Ibolya) Női Kar, valamint a zágrábi Ady Kör művészeti csoportjai.

A rendezvény megnyitóján Szentpéterfa képviseletében Skrapitsné Jurasits Ágnes, Szentpéterfa polgármestere, Milan Bošnjak, a Határon Túli Horvátok Állami Hivatalának tanácsadója, valamint Demcsák Csaba zágrábi magyar nagykövet köszöntötték a résztvevőket.

A rendezvényen bográcsos ételekkel várták a vendégeket, melyeket Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsának/Önkormányzatának a tagjai, valamint a szentpéterfai GHKE tagjai készítettek.

Fotók: Zdravko Šarić