Magyarországi főzőversenyen a lipiki és a zágrábi magyarok

0
24

Augusztus 31-én Kaposváron került sor a Mura és Dráva menti horvát közösségek kulturális és gasztronómiai találkozójára. Az eseményre a zágrábi és a lipiki magyarok is meghívást kaptak.

A Lipiki Magyarok Közössége és a zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör tagjai is előszeretettel ápolják a magyar gasztronómiai hagyományokat. Éppen ezért mindig szívesen vesznek részt a különböző szakácsművészeti rendezvényeken. Nagyon örültek a kaposvári horvátok meghívásának is, akik idén hatodik alkalommal szervezték meg a Mura és Dráva menti horvát közösségek kulturális és gasztronómiai találkozóját, amelyen minden résztvevő csapat egy, a saját tájegységére jellemző ételt főzött – ez a zágrábiak esetében a bográcsgulyás, míg a lipikieknél a köcsögös bab volt. Utóbbiak főztje a zsűri tetszését is elnyerte, akik így egy bronzéremmel gazdagodtak.

A zágrábi csapat a kaposvári út mellett tett egy kitérőt a Balaton felé, melynek során ellátogattak a tihanyi apátságba. Az Ady Kör tagjaihoz a zágrábi magyar tanműhely hallgatói is csatlakoztak.

A magyar kulturális ismereteket tágító kirándulás az Ady Endre Magyar Kultúrkör és Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsának közös programja volt, mely Zágráb Város támogatásával valósult meg.