Rekordnagyságú részvétel, a HMDK-s jelöltek országosan a mandátumok 85 százalékát, Eszék-Baranya megyében 96%-át szerezték meg!

Lezajlottak a kisebbségi önkormányzati választások

0
435

Húsz nemzeti kisebbség 352 kisebbségi tanácsot (önkormányzatot) és 109 kisebbségi képviselőt választhatott meg május 5-én, az ötödik alkalommal megrendezett kisebbségi önkormányzati választáson. Mi, magyarok 12 megyében választhattunk megyei, városi és járási magyar önkormányzatot, valamint megyei és városi magyar képviselőt és helyettesét. A HMDK a 377 megszerezhető mandátumból 313-at szerzett, cikkünkben ezt elemezzük ki részletesebben.

Az összes horvátországi nemzeti kisebbség közül messze a legnagyobb arányban szavaztunk mi, horvátországi magyarok. A (nem) hivatalos adatok szerint részvételi arányunk meghaladta a 40%-ot, de több Eszék-Baranya és Belovár-Bilogora megyei település is volt, ahol 75 százalékos volt a részvételi arány.

Sorra esnek el az egykori MESZ-fellegvárak

A 38 önkormányzatban elérhető 377 mandátumból a HMDK 313 mandátumot nyert meg országosan (a mandátumok 85%-át). A HMDK jelöltjei 8 megyében (3 megyei önkormányzat, 5 megyei képviselő), 7 városban és 18 járásban győztek. Ezenkívül 25 mandátumot szerzett az Ady Endre MKK, a Zrínyi Magyar Cserkészcsapat és a Horvátországi Magyar Tudományos és Művészeti Társaság közös listája. A különböző szervezetek által indított MESZ-maradványnak pedig 27 (huszonhét) mandátuma van (ebből 15-öt Grubišno Polje helységben szereztek).

A 145 Eszék-Baranya megyei mandátumból 140 a HMDK-é lett.

A HMDK jelöltjei nyertek Pélmonostoron is

Az eredmények ismeretében kijelenthetjük azt is, hogy az összes magyarlakta településen a HMDK jelöltjei nyertek, beleértve olyan településeket is, mint Pélmonostor, Újbezdán, Dárda, Hercegszőlős, Vörösmart és Nagybodolya, amelyek korábban komoly MESZ-es szavazóbázisnak számítottak.

A HMDK-jelöltek taroltak Eszék-Baranya megyében

Az Eszék-Baranya megyei listát külön is ki kell emelnünk, ugyanis 12 év után újra 25:0-ra nyert a HMDK. Emellett az eredmények, vagyis a HMDK-s és az exmeszes (függetlenek listáján elbújó) jelöltekre leadott voksok is sokatmondóak.

A 38 önkormányzatból 33-at a HMDK vezet.

Eszék-Baranya megyében a választójoggal rendelkező magyarok 41,83%-a voksolt, összesen 2723 fő, ebből 2601 volt az érvényes szavazat. A jelöltekre leadott szavazatok  táblázatunkban jól láthatók. Az összesítésből nem derül ki, de a HMDK megfigyelői által jegyzett adatokból tudjuk, hogy Szentlászlón, ahol több mint 180 magyar szavazott a megyei listán szereplőkre, Juhász Sándor volt MESZ-elnök és parlamenti képviselő egyetlen voksot sem kapott…

Hatalmas siker a Hercegszőlősi járásban elért eredmény is

Ezenkívül még az azokban az önkormányzatokban elért eredményeket közöljük, ahol a HMDK-nak ellenjelöltjei voltak: a Hercegszőlősi, a Bellyei, a Dárdai járás, valamint Pélmonostor város eredményeit. De ezekhez hasonló elsöprő sikert értek el a HMDK jelöltjei  Belovár-Bilogora megyében is, ahol az ellenlistáról egy fő sem jutott be a megyei kisebbségi önkormányzatba.

Nagyszerű eredmény született Vörösmarton is

Köszönjük a bizalmat!

A választások után Jankovics Róbert, a HMDK elnöke a következőket nyilatkozta:

– Először is gratulálok minden megválasztott magyar képviselőnknek, akik elnyerték nemzettársaink bizalmát. A legnagyobb győzelmünket, a 25:0 arányút Eszék-Baranya megyében arattuk, ahol ezzel óriási bizalmat ruházott ránk az ott élő magyar közösség. Köszönjük a támogatást! Köszönjük minden magyar nemzettársunknak. Igyekszünk a jövőben is megszolgálni a bizalmat – mondta Jankovics Róbert.

Hatalmas siker a Hercegszőlősi járásban elért eredmény is.

Kettős Lívia

A szavazással nagyon elégedett Kettős Lívia, a hercegszőlősi HMDK-alapszervezet elnöke is.

– Különösen annak tudatában lehetünk elégedettek, hogy a Hercegszőlősi járás a MESZ szavazóbázisának számított, ezért is nagy öröm számunkra a szavazás végeredménye. Köszönöm szavazóinknak a belénk vetett bizalmukat, igyekszünk úgy dolgozni, hogy bebizonyítsuk, megérdemeljük a szavazatokat – mondta Kettős Lívia.

Horvát Attila

Líviához hasonlóan a vörösmarti Horvát Attila is nagyon elégedett a szavazás eredményével, ő kapta a legtöbb voksot a Hercegszőlősi járási listán.

– Minden választópolgárnak köszönettel tartozom, még  azoknak is, akik nem ránk szavaztak. Mi az összmagyarságért fogunk kiállni, dolgozni. Terveink és céljaink vannak, amelyeket igyekszünk a magyar érdekeket szem előtt tartva megvalósítani – mondta Horvát Attila.

A Bellyei járásban nem volt kérdéses a győzelem, az eddigi munka gyümölcseit kellett csak „leszüretelni”, a magyar kisebbség megkerülhetetlen tényezővé vált, ezt mutatják az eredmények is.

Munk Erik

Munk Erik, a Bellyei járás magyar kisebbségi elöljárója biztos volt a győzelemben, de egy ilyen jelentős részvételi arányra még ő sem számított.

– Ez a választás is azt bizonyítja, hogy évről évre nő a HMDK támogatottsága járásunkban, felismerték és elismerték nemzettársaink azt a munkát, amit a magyarságért végeztünk, a jövőben is ezt folytatjuk majd. Köszönjük a bizalmat! – mondta Munk Erik.

Belovár-Bilogora megyében 60,59 százalékos volt a magyarok részvételi aránya, a legtöbb voksot a HMDK-s jelöltek kapták, így ők alakíthatnak önkormányzatot.

Berkes Zlata

– Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ennyien választották a mi jelöltjeinket. A jövőben is mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megőrizzük magyarságunkat és ápoljuk kultúránkat. Úgy vélem, hogy csakis egységesen lehetünk erősek, ezért megbízatásunk négy évében a magyar közösség megosztottságának a felszámolásán fogunk dolgozni, és szívesen látunk köreinkben mindenkit, aki hasonlóképpen gondolkodik – mondta Berkes Zlata, a Nagypiszanicai Magyarok Közösségének elnöke, aki a legtöbb szavazatot kapta a megyei listán.

Kovács Ferenc

Kovács Ferenc, a pélmonostori HMDK-alapszervezet elnöke elégedett a városban elért eredménnyel. Úgy véli, új korszak következik a pélmonostori magyarság életében.

– A választók többsége úgy döntött, hogy mi képviseljük a pélmonostori magyarságot a következő négy évben, ezért nagyon hálásak vagyunk nekik –  mondta Kovács Ferenc, aki ezúton is szeretné megköszönni mindenkinek, aki vasárnap a HMDK jelöltjeire szavazott.

Matijević Olivér

Pélmonostoron is magas volt a részvételi arány, a választópolgárok több mint fele járult az urnákhoz. Matijević Olivér, a HMDK pélmonostori alapszervezetének alelnöke történelminek nevezte a vasárnapi voksolást.

– A pélmonostori magyarok körében soha nem volt ilyen magas a részvételi arány, ami azt is mutatja, hogy milyen nagy volt az elégedetlenség az eddigi kisebbségi önkormányzat munkájával kapcsolatban. Nem mellékes, hogy csak néhány szavazaton múlott, hogy mind a 15 mandátumot megszerezzük. Az eredmény, amit a HMDK a városban elért, történelmi – mondta Matijević Olivér.

EREDMÉNYEK – KISEBBSÉGI ÖnkormányzatI VÁLASZTÁSOK 2019