Magyarok az ország legnagyobb kisebbségi szemléjén

55

Gazdag, sokszínű kultúrát őriznek a Horvátországban élő nemzetiségek, amelyet az ország legnagyobb kisebbségi szemléjén, Lipovljaniban évről évre népes közönség előtt mutathatnak be. Magyarságunkat a pakráci és a daruvári magyarok közössége, valamint a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület tánccsoportja, akiket a kórógyi zenészek kísértek, képviselte a találkozón.

A Sziszek-Moslavina megyei Lipovljani településen 1973-ban szerveztek először kisebbségi szemlét. Rövid kényszerszünet után, 2010-ben fölélesztették a hagyományt, amely a település, a járás, Sziszek-Moslavina megye és lassan az ország legnagyobb ilyen jellegű rendezvényévé vált, amelyet az országos Kisebbségi Tanács (KT) is támogat anyagilag, és amelyet a horvát államfő védnöksége alatt szerveznek meg.

A szemlén a HMDK keretein belül működő egyesületeink is minden évben részt vesznek. Idén a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület tánccsoportja kapott meghívást az eseményre, ők a felvonulást és néptáncbemutatót színesítették a kórógyi Aranycsárdás zenekari kíséretével.

Míg a szentlászlói tánccsoport a viseletével, koreográfiájával tűnt ki az eseményen, a Pakráci és a Daruvári Magyarok Közösségének a gasztronómiai bemutatójukkal sikerült sok érdeklődőt standjuk köré vonzani. Mindhárom szervezet már korábban is képviselte magyarságunkat a lipovljani rendezvényen, és egyöntetűen azt mondják, nagy elismerés számukra, hogy részt vehetnek egy ilyen jelentős eseményen.

A háromnapos színes program része volt egy panelbeszélgetés is, amelyen a nemzeti kisebbségek jogairól szóló alkotmány erejű törvény horvátországi alkalmazásáról volt szó.

 – Úgy gondolom, hogy elégedettek lehetünk a törvénnyel, Horvátországban a nemzeti kisebbségek jogai garantálva vannak. Nekünk, a Kisebbségi Tanács tagjainak arra kell törekednünk, hogy megoldásokat, új utakat keressünk a nemzeti kisebbségek helyzetének javítására – mondta Varga Tibor, az országos hatókörű Kisebbségi Tanács elnöke.

Az eseményen részt vett többek között Alen Tahiri, a horvát kormány Emberi Jogi és Kisebbségi Hivatalának az igazgatója és Vladimir Bilek, a cseh és a szlovák kisebbség országgyűlési képviselője is.