Magyarnyelv-tanfolyam indul a Központban

0
133

A Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) hétfőn, március 7-én indítja a magyarnyelv-tanfolyam tavaszi etapját. A résztvevők a hatvan alkalomból álló képzés végén, a sikeres vizsgát követően okleveles bizonylatot szereznek.

Az eszéki magyar iskolaközpont felnőtteknek szervezett magyar nyelvtanfolyama évekig nagy népszerűségnek örvendett. Néhány évnyi szünet után, 2018-ban ismét beindították, miután sokan megkeresték az intézményt, akik munkájuk miatt vagy családi okokból szerettek volna magyarul tanulni. Azóta évente kétszer, tavasszal és ősszel is meghirdetik a tanfolyamot.

Idén a tavaszi etap március 7-én indul, melyre február 28-ig várták a jelentkezőket. A tanfolyam ára 1350 kúna személyenként, ezért az összegért tankönyvet és órai anyagot kap a tanuló, valamint a tanfolyam végi záróvizsga árát is tartalmazza. A tanfolyam végén tett sikeres vizsgáról oklevelet kapnak a hallgatók.

Egy képzés hatvan – negyvenöt perces – tanórát foglal magába, heti két alkalommal. A csoportokat a regisztrálók nyelvtudása alapján hozzák létre.

– Vannak sikertörténeteink, hiszen volt olyan résztvevő, aki teljesen kezdő szintről indult és jutott el a B1-es szintű vizsgáig – tudtuk meg Ferenczy Nikolettől, a tanfolyam egyik oktatójától, aki hozzátette, a kezdő csoportba tartoznak azok a résztvevők, akik semmiféle magyar nyelvismerettel nem bírnak. Akik viszont rendelkeznek bizonyos fokú nyelvismerettel, ismernek néhány szót, mondatot, de szeretnének magasabb szintre fejlődni, ők a haladóbb csoportokba kerülnek.

A tanfolyamon a kommunikáció alapú oktatást részesítik előnyben, rengeteg kiscsoportos és páros feladatot is adnak a résztevőknek, de az informatikai eszközöknek is hasznát veszik.

Andócsi János, az intézmény igazgatója lapunknak úgy nyilatkozott, fontosnak tartják, hogy az iskolaközpont ne csak a diákok és szüleik igényeinek feleljen meg, hanem környezetének egyéb társadalmi igényeit is kielégítse.

– Számunkra fontos, hogy mind több ember, az sem baj, ha érdekből, megtanulja azt a nyelvet, amely nekünk a legszebb a világon – mondta lapunknak az intézményvezető.