Magyar táncosok az erdődi cseresznyenapon

0
278
09-cseresznye3

Településük népszerűsítése céljából pár évvel ezelőtt rendezték meg az első ún. cseresznyenapot Erdődön (Erdut). Az esemény állandó szereplője a dályhegyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület is, idén gyermek és ifjúsági tánccsoportjuk adott ízelítőt a magyar néptáncokból.

Erdődön szinte minden portán van legalább egy cseresznyefa. A Branko Herceg horvát kultúregyesület tagjainak ez adta az ötletet hat évvel ezelőtt, hogy egy ún. cseresznyenapot szervezzenek, amikor is a ropogós gyümölcs, a belőle készíthető ételek és italok, illetve a vidék népi hagyományai kerülnek a figyelem középpontjába.
A rendezvény megnyitójának szónokai arról beszéltek, hogy az ilyen jellegű rendezvények azok, amelyek hozzájárulnak a kontinentális turizmus fejlődéséhez, valamint a szlavóniai népszokások ápolásához, megtartásához.
A szervezők ezúttal is gazdag programmal készültek, volt kirakodóvásár, felvonulás és kultúrműsor is, ez utóbbin az Erdődi járás területén működő kultúregyesületek is bemutatkoztak, köztük a dályhegyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület két tánccsoportja is.
– Fontosnak tartjuk, hogy a térségünket népszerűsítő rendezvényeken mi is jelen legyünk – nyilatkozta lapunknak Hugyik Imre, a dályhegyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület elnöke.
A több száz résztvevő és fellépő közül senki sem távozott éhesen vagy szomjasan, a cseresznyéből készült ételek és italok sokasága közül is válogathattak.

 

{fcomments}