Magyar részvétel az ország legnagyobb kisebbségi szemléjén

0
26

Már régóta a Sziszek-Moslavina megyei Lipovljaniban rendezik meg az ország legnagyobb kisebbségi szemléjét, amelyen a HMDK keretein belül működő egyesületek is részt vesznek. Idén a pakráci és daruvári magyarok közösségének tagjai, valamint az eszék-rétfalusi Népkör magyar kultúregyesület tánccsoportja képviselte magyarságunkat.

A Sziszek-Moslavina megyei Lipovljani település a titói Jugoszláviában arról volt híres, hogy az egykori államban nyilvántartott mindegyik nemzetiségből élt ott legalább egy fő, erre alapozva kisebbségi táncszemlét szerveztek, az elsőt még 1973-ban, ez volt akkor az egyedüli ilyen jellegű rendezvény a húszmilliós országban. Ma is több kisebbség képviselője lakja, így a települést gyakran Európa kicsiben néven emlegetik, jó példája ez a különböző nemzetiségek együttélésének csakúgy, mint az évente megrendezett Lipovljani Találkozó.

A háromnapos rendezvény a kisebbségi kultúra, hagyományok és gasztronómia bemutatása mellett különböző sporteseményeknek, gazdasági találkozóknak, megbeszéléseknek, tudományos tanácskozásoknak is helyet adott.

A program része egy kerekasztal-beszélgetés is, amit minden évben a rendezvény egyik fő támogatója, az országos hatókörű Kisebbségi Tanács szervez Aleksandar Tolnauer elnökkel az élen. Az ideit Tapasztalatok a nemzeti kisebbségek jogairól szóló alkotmányos törvény alkalmazásában (Iskustva u primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u RH) témában rendezték meg. A panelbeszélgetés vendégelőadója Bahrija Sejfić, a horvát kormány Emberi Jogi és Kisebbségi Hivatalának igazgatóhelyettese volt.

Aleksandar Tolnauer a pakráciak standjánál

Horvátország kisebbségpolitikája kiterjedt lehetőségeket biztosít a nemzeti közösségeknek ahhoz, hogy ápolják nyelvüket, kultúrájukat, hagyományaikat. Gazdag, sokszínű kultúrát őriznek a nemzetiségek, amit évről évre bemutathatnak az ország legnagyobb kisebbségi szemléjén, Lipovljaniban – hangzott el.

A HMDK-s egyesületek rendszeresen részt vesznek a szemlén, ahol idén is a gasztronómiai ízelítőt a pakráci és daruvári magyar közösség tagjai készítették, az ünnepélyes megnyitó utáni kultúrműsorban pedig az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület tánccsoportja mutatkozott be.