Magyar részvétel a nemzeti kisebbségekről szóló konferencián

0
25

A nemzeti kisebbségek jogai volt a témája annak a nyári szabadegyetemnek, amelyet szeptember 15. és 18. között rendeztek az isztriai Porečben. A tanácskozáson Szuk Dóra horvátországi magyar egyetemista képviselte a horvátországi magyarságot, valamint a HMDK-t.

A zágrábi Prosvjeta Szerb Kultúregyesület, valamint a Délkelet-Európai Együttműködésért Akadémiai Hálózat múlt hétvégén első alkalommal rendezett nyári szabadegyetemet Poreč városában. A tanácskozáson elsősorban a horvátországi szerb, valamint a szerbiai horvát kisebbség jogait érintő kérdésekkel foglalkoztak, de valamennyi horvátországi nemzeti közösség soraiból vártak a multikulturalizmus jelensége iránt érdeklődő egyetemi hallgatókat a programra.

A horvátországi magyarságot, valamint a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségét Szuk Dóra mesterszakos hallgató képviselte, aki jelenleg Dubrovnikban él.

– Gyógytornász szakterületen folytatom a tanulmányaimat, most végeztem a diplomamunkám megírásával. Noha a tanulmányaim nem kapcsolódnak a szabadegyetem témájához, mindig is érdekelt a kisebbségek helyzete, ezen belül is a saját nemzetiségünkkel kapcsolatos kérdések – nyilatkozta lapunknak Szuk Dóra.

A négynapos konferencián számos előadást hallhattak a résztvevők, amelyeket a kisebbségi jogokban jártas kutatók, egyetemi professzorok tartottak. A szabadegyetem társszervezője volt a zágrábi Kisebbségi Tanács is, a konferencián Aleksandar Tolnauer, a tanács elnöke is részt vett.