Magyar néptáncok és dalok a vukovári magyar házban

24

Szombaton a székházában tartotta meg a Vukovári Magyarok Egyesülete a sorrendben 17. magyar estjét, ahol magyar néptáncot, éneket és népzenei produkciókat láthatott/hallhatott a közönség.

A Vukovári Magyarok Egyesülete nagyon fontosnak tartja a kapcsolatok ápolását más közösségekkel, így szinte mindegyik magyar egyesülettel jó viszonyt ápol. Ennek nyomán rendszeres fellépői egymás rendezvényeinek. Számos összejövetelt szerveznek a székhelyükön, és hagyományosnak tekinthető rendezvényeik is vannak. Ezek közül a legismertebb a vukovári magyar bál, de jelentősnek tekinthető a magyar kultúrest is, melyet idén már 17. alkalommal rendeztek meg.

A magyar hagyományokat bemutató esten a házigazda Őszirózsa Népdalkör adott elő dalcsokrot, fellépett a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület kórusa, majd a Kórógy Hagyományőrző Egyesület táncosai produkciójának tapsolhatott a közönség, a csákováci Éllő Zoltán pedig szólótáncot adott elő, de a vukovári egyesület zenei szakcsoportjának köszönhetően a népzene sem hiányzott a műsorból, valamint Takács Krisztián, a magyarországi beleznai Tulipános Láda Alapítvány tagja három hangszert mutatott be: a dudát, a furulyát és a kobozt, amelyeken népdalokat játszott.

A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Vukovár Városi Magyar Kisebbségi Önkormányzat támogatásából valósították meg.