Magyar néptáncest Vukováron

356
06-vukovari-jr

A Vukovári Magyarok Közössége nyolcadik éve rendezi meg magyar néptáncestjét. A péntek esti rendezvényt a Horvát Házban tartották, ahol nagyszerű produkciókat lehetett látni a vendégelőadóktól és természetesen a hazaiaktól is, akik folyamatosan újítják népdalrepertoárjukat.

A Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai már évek óta jelentős szerepet játszanak a magyar közösségi élet formálásában. Rendszeres összejöveteleik mellett hagyományos rendezvényeik is vannak, ilyen volt a múlt pénteki magyar néptáncest is. Az esemény közönsége a vukovári magyarok népdalköre mellett a kiskőszegi Kisasszonyok és Legények, a várdaróci hagyományápoló csoport menyecske tánccsoportja, a csúzai Csárdás népi tánccsoport és a pécsi Mecsek táncegyüttes szólótáncosainak produkcióját láthatta.
A vukovári magyar táncestet a HMDK és a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta. 

 

Fémillió kúnás beruházásból épül az etnokonyha
Az egyesület tervei között régóta szerepel egy önálló magyar központ létesítése, amelyben a megye magyarjai még intenzívebben ápolhatnák, őrizhetnék a magyar hagyományokat. Ez a terv bekerült a magyar–horvát kormányközi vegyes bizottság jegyzőkönyvébe is. A magyar kormány pedig teljesítette vállalását, és a vukovári magyarok 2013-ban saját tulajdonú székházat vásárolhattak. A tagság eszköz- és egyéb adományaiból, önkéntes munkával el is kezdődött a felújítás. A magyar államtól pedig segítséget is kaptak, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a ház megvásárlásán túl 1 millió forintot adott a felújításra is. Ebből az összegből az épület szigetelését oldották meg, valamint a nyílászárókat is kicserélték. Ezenkívül a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél megpályázott összegből berendezési tárgyakat vásároltak, székeket, asztalokat és kerti bútort. Jakumetović Rozália, a szervezet elnök asszonya azt mondja, egy kis néprajzi gyűjteményt is létrehoztak, így a városban működő iskolák diákjait is gyakran fogadják.

 

06-vukovar---nadudvari-3D-2-1

 

A vukovári magyarok munkáját a város is elismeri, így terveik megvalósításában is segíti őket: az idei évre Vukovár az Újjáépítési és Fejlesztési Alapból az ún. magyar etnokonyha építésére 450 ezer kúnát irányzott elő számukra.
Jakumetović Rozália elmondta, már megkezdődtek a munkálatok. A terveik szerint amellett, hogy a konyhát használhatják is, bemutatóteremként is funkcionál majd, és a város turisztikai látványosságai közé is bekerül. Mint mondta, a városnak és nekik is ezzel az a céljuk, hogy a háborús látványosság mellett a város és a városban élő kisebbségek hagyományait is megismertessék az idelátogatókkal.
– Büszkék vagyunk arra is, hogy több városi programban is részt vehetünk, így a különböző fesztiváloknak is helyet ad magyar központunk, az előzetes megbeszélések szerint például a jövő évi Vukovári Filmfesztivál egyik helyszíne leszünk – mondta Jakumetović Rozália, aki hozzátette azt is, hogy az idei évre további anyaországi támogatást is megítéltek számukra, valamint a támogatók között van az INA horvát olajipari vállalat is, ebből a támogatásból többek között bevezetik a központi fűtést, felújítják a vízvezeték-hálózatot.

 

{fcomments}