Magyar népitánc-est Vukováron

239
08-vukovar-1

Vukovár – A Vukovári Magyarok Egyesülete szervezésében október 30-án negyedik alkalommal került sor magyar népitánc-estre.

A Vukovári Magyarok Egyesületének vezetősége és a tagság szorgos munkájának köszönhetően az egyesület megalakulása óta eltelt rövid időszakban számos magyar rendezvényt sikerült tető alá hozniuk, köztük a már régió határait is kinövő magyar bált és a magyar népitánc-estet. A Vukovári Magyarok Egyesülete igyekszik jó viszonyt ápolni más magyar egyesületekkel, amelyek aztán szívesen tesznek eleget egy-egy vukovári meghívásnak. Az idei rendezvényre is több település táncosai elfogadták a meghívást, de sorra érkeztek a városi és megyei magyarok a vukovári Horvát Ház impozáns színháztermébe.

 

A negyedik magyar népitánc-est

Természetesen a népi táncok mellett népdalokat és az egyesület ifjú tehetségének hegedűszólóját is hallhattuk a negyedik magyar népitánc-esten. Először a dályhegyi tamburazenekar lépett színpadra, majd sorra mutatkoztak be népi táncegyütteseink Szentlászlóról, Csúzáról, Dályhegyről, Vukovár-Szerém megyéből és természetesen a helybéliek, így az Őszirózsa Népdalkör is.

 

Magyar nyelvtanfolyam, fazekas szakkör

Sikeres fellépéseket tudhat maga mögött az egyesület keretein belül működő Őszirózsa Népdalkör, valamint pár hónapja már egy népi tánccsoporttal is büszkélkednek, amelyben a legfiatalabb kétéves, a legidősebb pedig 82 esztendős.

Nagy sikere volt tehát a negyedik vukovári magyar népitánc-estnek is. Az egyesület tagjai természetesen a következő időszakban sem tétlenkednek.

– A nyári szünet után újraindult a magyar nyelvtanfolyamunk, de tervezünk egy fazekas szakkört, tányérfestést is, és természetesen a heti összejöveteleink se maradnak el – mondja Jakumetović Rozália, az egyesület elnöke.

 

A fiatalok is csatlakoznak

Az egyesület nagy hangsúlyt fektet a tagtoborzásra is, és igyekszik minél több fiatalt megszólítani. A 18 éves Barberić Romario nemrég csatlakozott hozzájuk.

– Mi 7-8 éve élünk Horvátországban, először egy Županja melleti településen éltünk, másfél éve költöztünk Vukovára. Az egyesületről az egyik barátomtól hallottam, akinek az édesanyja tagja a száznál is több tagot számláló egyesületnek. Az utóbbi időben a fiatalok közül is egyre többen csatlakoznak, így én is rendszeresen el fogok járni az összejövetelekre. Szabadkai vagyok, vegyes házasságban születtem, magyarul írni és olvasni is tudok, de az utóbbi időben kissé „berozsdásodott” a tudásom, így az egyesületben szeretnék csiszolni rajta – mondta el lapunknak Romario.

Jakumetović Rozália pedig azt is hozzátette, szeretnék megalakítani az ifjúsági szekciót, akiknek majd többek között segíteni fognak abban is, hogy fölvegyék más ifjúsági szervezetekkel a kapcsolatot, nemcsak itthon, hanem az anyaországban is.

Vukováron néhány éve még nem létezett magyar egyesület, ma viszont több magyar rendezvény is van évente, tánccsoportjuk és énekkaruk működik, sikerült több fiatalt is megnyerniük, így már biztos, hogy a jövőben is sokat fogunk róluk írni.