Magyar napok lesznek Fiumében

291
05-rijeka

A hét végén tartotta tisztújító közgyűlését a rijekai székhellyel működő Tengermelléki-fennsíki megyei HMDK-szervezet. Az elmúlt időszak értékelésén kívül körvonalazták az idei év terveit, a már hagyományosnak tekinthető rendezvények mellett egy háromnapos Magyar Napok-programra is sort fognak keríteni.

A tengermelléki magyar szervezet rendkívül aktív tevékenységéről Viola Éva elnök számolt be. A rendezvények közül kiemelte a költészeti fesztivált és a festészeti alkotótábort, amelyekbe minden alkalommal a város és a megye többi kisebbségeit is bevonják. Viola Éva kifejtette, fontosnak tartják a többségi nemzettel is megismertetni munkájukat, a magyar hagyományokat. Többek között ez a cél vezérelte őket akkor is, amikor a legismertebb magyar sütemények receptjeit horvátra fordították, amelyeket aztán könyvformában is kiadtak, később pedig ismert magyar népmeséket fordítottak le, amelyből már két kötet is megjelent. Az elmúlt időszakban kirándulásokat is szerveztek, a környékük megismerése mellett Magyarország és a Vajdaság több nevezetességét is megnézték.

A beszámolók után megválasztották a szervezet új tisztségviselőit. A közgyűlés tagjai úgy döntöttek, hogy a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei szervezetét a következő négy évben is Viola Éva vezeti, alelnöknek Ágoston Gergőt és Cimerman Editet választották.

Vázolták az idei évi programtervet is, amelyet egy háromnapos Magyar Napok-rendezvénnyel szeretnének bővíteni. Elhangzott, hogy Rijeka egy olyan város, amely nagyon sok magyar emlékkel, emlékhellyel büszkélkedhet, így szeretnének újabb emléktáblákat kihelyezni. Elsősorban anyagi megfontolásból úgy döntöttek, hogy a jövőben a HMDK-alapszervezet székhelyén ülésezik majd a városi magyar kisebbségi önkormányzat is.

 

{fcomments}