Magyar nap és könyvbemutató Pakrácon

0
27

Idén is sor került a nyugat-szlavóniai magyarok egyik legnagyobb rendezvényére, a Pakráci Magyar Napra, valamint bemutatták a Pakrác környéki magyarokról szóló kétnyelvű könyvet is.

– Ez a könyv több száz magyar család és több ezer magyar ember életéről szól, akik a 19. században Pakrác környékén kerestek jobb és könnyebb életkörülményeket, és jelentős nyomot hagytak a térség gazdaságában, kultúrájában és más területeken is – mondta Duško Kliček, a Magyarok a Pakrác-vidéken című könyv szerzője a május 21-i bemutatón, amelyre a pakráci Jankovich-kúriában került sor.

A Pakráci Magyarok Közössége részéről felszólaló Kulhavi Matija a könyv jelentőségét hangsúlyozva elmondta, hogy ma már jóval kevesebb magyar él a vidéken, de sok család őriz fotókat, dokumentumokat felmenőikről. „Ez a könyv pedig értékes emléket állít a környék magyarságának 260 éves múltjáról” – emelte ki.

A bemutatón jelen volt Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke is, aki gratulált a pakráci magyar szervezet elnökének, Fa Josipnak, aki kezdeményezte a könyv elkészítését, valamint a szerzőnek is a nagyszerű munkához, amely megmutatja, hogy mióta van jelen a magyarság ezen a környéken, és hogy milyen jelentős mértékben járult hozzá a fejlődéséhez. „A múlt bemutatása pedig a jövő generációinak is segít abban, hogy könnyebben megőrizze nyelvét és kultúráját” – mondta az ügyvezető elnök.

A könyvbemutató után a pakráci sétányon sor került kultúrműsorra és kiállításra is, ahol a Verőcei Magyarok Egyesülete, a Dežanovaci Magyarok Egyesülete, a Daruvári Magyarok Egyesülete és a zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör mutatkozott be.

Az ünnepségen számos vendég vett részt, ott voltak a környék kisebbségeinek tagjai is, valamint Pakrác testvértelepülésének, a magyarországi Csepregnek a képviselői is.