Magyar Levente miniszterhelyettes a HMDK-nál

0
178

Magyar Levente, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese Jankovics Róbertnek, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) elnökének, a horvátországi magyarság parlamenti képviselőjének a meghívására hétfőn drávaszögi és kelet-szlavóniai programon vett részt.

Magyar Levente miniszterhelyettes látogatását a HMDK bellyei székházában kezdte, ahol a szervezet vezetői fogadták és tájékoztatták a magyarságot érintő legfontosabb kérdésekről.

A megbeszélés után megtekintették a HMDK-székház tőszomszédságában álló, a horvát kormány támogatásával épült, idén átadott médiaházat, az Új Magyar Képes Újság és a Drávatáj tévéműsor szerkesztőségét.

Ellátogattak Kopácsra is, ahol Pálinkás Krisztián, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma titkára adott tájékoztatót a pedagógusszervezet által működtetett, hamarosan elkészülő tangazdaságról és ifjúsági központról, a tervezett programokról.

Laskón, az általános iskolában Kovacsevity Annával, az intézmény igazgatójával találkoztak, aki bemutatta az iskolát és megmutatta a 2018-ban átadott új tornacsarnokot.

Várdarócon a helyi magyar labdarúgóklub képviselőivel folytattak megbeszélést, itt Kiss Dárió, a focicsapat egyik vezetője szólt a több mint hetven éve alakult labdarúgócsapatról, a terveikről és problémáikról.

A drávaszögi terepszemle után Eszékre látogattak, ahol a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban Andócsi János, az intézmény igazgatója vezette körbe a vendégeket, megtekintették az épülő magyar diákotthont is, amelynek alapkövét tavaly Kövér László és Gordan Jandroković, vagyis a magyar és a horvát házelnök tette le.

Szentlászlón Kelemen Dezső fogadta a miniszterhelyettest és a küldöttségében levő Magyar József zágrábi nagykövetet, De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzult, valamint Jankovics Róbert HMDK-elnököt és Matijević Olivért, a HMDK ügyvezető elnökét, valamint Prosszer Horvatin Szanella HMDK-titkárt, akiknek a társaságában járta végig a helyszíneket. A sokat szenvedett településen koszorúzással adóztak a honvédő háborúban elesett szentlászóiak emlékének, valamint megtekintették a felújított református templomot – a felújítás magyar állami költségvetésből tudott végre befejeződni.

A horvátországi magyarság bizakodóan tekinthet a jövőbe

Magyar Levente miniszterhelyettes és Jankovics Róbert HMDK-eknök a terepszemle után sajtónyilatkozatot adott lapunknak és a Drávatáj tévéműsornak.

Magyar Levente azt hangsúlyozta, hogy egy erős Magyarországgal a háta mögött a horvátországi magyarság bizakodóan tekinthet a jövőbe, ráadásul olyan vezetői vannak, akik felelősséggel felvállalják azt a történelmi szerepet, amit ez a helyzet rájuk ró.

– Egy nagyon komoly építkezésnek az időszakában vagyunk, és ezt felismerve és ezt a lehetőséget megragadva a jelen vezetők képesek arra, hogy egy új korszakba léptessék a horvátországi magyarságot – monda a miniszterhelyettes.

Kifejtette azt is, hogy mindezt kézzel fogható eredmények bizonyítják a közelmúltból.

Azt tudom ígérni a kormány nevében, hogy amennyiben továbbra is fennáll ez a helyzet, hogy a horvátországi magyar közösség olyan vezetőket választ magának, akik képesek élni a lehetőségekkel, a kormány minden segítséget meg fog adni, hogy egy egészen új, korábban nem remélt világ bontakozzék ki az itteni magyarság javára – nyomatékosította Magyar Levente.

 – A tervek most állnak össze, részben ezért is vagyok itt; nagy örömömre szolgál, hogy el tudtam jönni elnök úr meghívására. Most egyeztetjük azokat az ütemterveket, amelyek szerint a következő években a nagy volumenű fejlesztéseknek meg kell majd itt valósulniuk – mondta a miniszterhelyettes.

Jankovics Róbert elmondta, hogy parlamenti képviselővé, majd HMDK-elnökké való megválasztásakor ígéretet tett arra, hogy a szervezet vezetőivel együtt azon fognak dolgozni, hogy egy egységesebb, erősebb és önbizalommal telibb közösség legyen a horvátországi magyarság.

– Ebben a törekvésünkben hatalmas támogatást kapunk anyaországunk kormányától, különösen 2010 óta. Mindez pedig azt is eredményezte, hogy Zágrábnak is meghatározó partnerei lettünk. Így olyan körülményeket sikerült teremtenünk, amelyeknek köszönhetően jó magyarnak lenni Horvátországban, amire már jó ideje nem volt példa. Most bátrabban tervezhetünk. Miniszterhelyettes úrral egy részletes, mindenre kiterjedő beszélgetést folytattunk, amelynek az eredményeképpen egy intézkedési terv fog születni, amely minden eddiginél nagyobb támogatást fog biztosítani a horvátországi magyarságnak, és amely az identitás megerősítése mellett a magyar közösségek, családok gazdasági biztonságát és stabilitását is meg fogja erősíteni. Elmondhatjuk, hogy történelmi időket élünk, és a május 5-ei önkormányzati választásokat követően egy soha nem látott egység jött létre a horvátországi magyarság soraiban, és ezzel a jelentős újabb magyar kormánytámogatással pedig közösségünk számára olyan körülményeket tudunk teremteni, amelyek révén megállíthatjuk a fogyást, és a gyarapodás útjára léphet magyarságunk. Az is rendkívül fontos momentum, hogy visszaadhattuk az önbizalmát – fejtette ki Jankovics Róbert.