Magyar Levente: A vajdasági magyar közösség képes arra, hogy sikerre vigye a nagyszabású programot

444
lathatar_magyar_levente1

Történelminek nevezte Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára azt a mozzanatot, hogy elindult múlt csütörtökön Szabadkán az a vajdasági gazdaságfejlesztési program, amelyet a magyar kormány 50 milliárd forinttal támogat.

Az államtitkár megfogalmazása szerint az utóbbi legalább száz évben nem volt arra példa, hogy a magyar kormány ilyen léptékű gazdaságfejlesztési programot indított volna országhatárokon kívül, de az egy főre jutó támogatás arányát figyelembe véve, még országhatáron belül sem igen.  

A program a 2016-2018-as időszakra vonatkozik, a keret nagy részét, közel 30 milliárd forintot egy hitelprogram teszi ki, a maradék húszmilliárd vissza nem térítendő állami támogatás. Az első pályázatokat január 31-én írták ki, a politikus elmondása szerint azonban ez a tíz pályázat a támogatási csomagnak csupán az egyötvened részét teszi ki.

A programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, a turizmusra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezik, a cél pedig az, hogy megállítsák, illetve visszafordítsák a fiatalok külföldre vándorlását.

„Nem véletlen az, hogy a Vajdaság vonatkozásában jutott arra Magyarország kormánya, hogy egy ilyen léptékű programot indít” – fogalmazott Magyar Levente, majd így folytatta: „a vajdasági magyarság minden más határon túli közösségünknél jobban és eredményesebben szervezett közösség, képes arra – politikai erejénél, érdekérvényesítő képességénél fogva -, hogy befogadjon és sikerrel feldolgozzon egy ilyen programot”.

Hozzátette, hogy nem jöhetett volna létre ez a kezdeményezés, ha nem volna olyan kiváló és baráti viszony a szerb és a magyar kormány között, mint amilyen ma, és mint amilyen a két nép történelme során szinte soha nem volt.

A programot a Vajdasági Magyar Szövetséggel (VMSZ) közösen hajtja végre a magyar kormány. Pásztor István, a VMSZ elnöke kiemelte: „Nem igaz az, amit egyesek folyamatosan megpróbálnak sulykolni, hogy a vajdasági magyar közösség a halálán van, hiszen még mindig rengetegen vannak, akik nem mondtak le önmagukról, nem mondanak le szülőföldjükről, nem mondanak le arról a szándékról, hogy itt boldoguljanak. A magyar kormánynak köszönhetően most először kerültünk abba a helyzetbe, azon túlmenően, hogy azt tudjuk mondani egymásnak: kapaszkodjunk a saját szülőföldünkbe, azt is el tudjuk mondani, hogy a megkapaszkodáshoz milyen segítséget tudunk nyújtani” – magyarázta a legnagyobb délvidéki magyar párt vezetője. Hozzátette: a vajdasági magyarság régóta várt erre a lehetőségre, most már csak élni kell vele.

Leszögezte, hogy „nincsenek leosztott pénzek, nincsenek preferált pályázatírók, nincsenek előre meghozott döntések”, a következő három évben számtalan alkalom lesz a pályázásra.

A program lebonyolítását az erre a célra létrehozott Prosperitati Alapítvány végzi, nyolc irodát nyitnak a közeljövőben Vajdaság több településén, az első kirendeltség csütörtökön nyílt meg Szabadkán.

 

{fcomments}