Magyar kultúrnap Trojeglava településen

0
21

A Dežanovaci Magyarok Közössége művészeti csoportjainak több fellépése is volt már idén, a meghívásokat a hét végén szervezett rendezvénnyel igyekeztek viszonozni.

A Daruvár vonzáskörzetéhez tartozó Dežanovaci járásban 12 település található. A 2011-es népszámlálás szerint a járásban 2715 személy élt, ebből 111 vallotta magát magyarnak. A helyi iskolában magyar anyanyelvápolás folyik, a Dežanovaci Magyarok Közössége 2012-ben alakult meg, az egyesület keretei között két korosztályban tánccsoport és női kórus is működik. A Belovár-Bilogora megyei egyesület tavaly csatlakozott a HMDK-hoz.

Jarža Elika, az egyesület elnöke elmondta, hetente tartják a próbákat, amelyeknek közösségformáló szerepük is van.

– Mindenki örömmel vesz részt a próbákon, hogy a lehető legjobb produkciókkal léphessünk közönség elé. Az elmúlt időszakban is számos fellépésünk volt, amelyeket a mostani rendezvényünkkel igyekszünk viszonozni – mondta Jarža Elika, aki hozzátette azt is, hogy amióta a HMDK-hoz tartoznak, zökkenőmentes a működésük. Sikeresen pályáztak idén is, így a programjaikat, tevékenységüket a zágrábi Kisebbségi Tanácsnál, a budapesti Bethlen Gábor Alapnál és a Csoóri Sándor Alapnál elnyert támogatásokból valósítják meg.