Magyar kultúrest Vinkovciban

0
44

A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület szombaton tartotta meg 8. Magyar Estjét. A rendezvény célja, hogy alkalmat biztosítson magyar egyesületeinknek a találkozásra, illetve a magyar kultúra és hagyományok bemutatására Vinkovciban.

A szlavóniai kisvárosban a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület 2012-es megalakulása óta dolgozik azon, hogy összetartsa az itt élő magyarságot, közösséggé kovácsolja azt. Vegyes kart működtet, amelynek évente számos vendégszereplése van országszerte és Magyarországon, részt vesz a város által szervezett rendezvényeken, és saját programjai is vannak. Megemlékeznek nemzeti és vallási ünnepeinkről, kiállításokat, irodalmi esteket szerveznek, legnagyobb rendezvényük pedig a magyar kultúrest, melyre szlavóniai és baranyai kultúregyesületeket hívnak fellépni.

Eddigi gyakorlatukhoz híven az idei, sorrendben 8. magyar estet is a Joza Ivakić Városi Színházban tartották.  Ács Rudolf, a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Gabrijel Šokičić, Vinkovci polgármester-helyettese, Jadranka Golubić Vukovár-Szerém megye képviselőjeként és Jakumetović Rozália, a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnöke szóltak a vendégekhez. Elismerésüket fejezték ki a vinkovcei magyar egyesület tevékenysége iránt, amellyel összefogja a város magyarságát, őrzi nemzetünk hagyományait és kultúráját, és közvetíti azt a többségi nemzet felé. Az eseményen jelen volt Prosszer Horvatin Szanella, a HMDK titkára is.

A felszólalók után a fellépők következtek a színpadon: a vinkovcei egyesület Aranykalász népdalköre és a szentlászlói Rozmaring egyesület kórusa népdalcsokrokat énekelt, az újbezdáni művelődési egyesület előadóitól pedig néhány, tamburával kísért magyar nótát hallhatott a közönség, illetve az újbezdáni színjátszók is előadtak néhány humoros jelenetet.