A magyar kultúrát népszerűsítik Daruváron

0
609

A hétvégén tartotta hagyományos, Magyar Kultúrnap elnevezésű rendezvényét a Daruvári Magyarok Közössége. A műsorban a házigazdák Hungarica énekkara mellett többek között fellépett a nagypiszanicai Magyarok Közösségének vegyes kara és a Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények tánccsoport.

Az asszimiláció Daruváron is megtette a magáét, így a településen jelenleg csupán valamivel több, mint száz ember vallja magát magyarnak. Ezeknek a nagy része aktív szerepet vállal a Daruvári Magyarok Közösségében, amely 1995-ben alakult meg.

07-daruvar-6Az egyesület már hagyományosan ősszel szervezi meg a Magyar Kultúrnap elnevezésű rendezvényét. Ez az alkalom arra szolgál, hogy közönség előtt is bemutassák azt, amit egész évben tanultak, valamint vendégül lássák azokat az egyesületeket, amelyekkel jó kapcsolatot ápolnak, és hogy népszerűsítsék a magyar kultúrát Daruváron.

07-daruvar-5A daruvári fürdő dísztermében a vendégelőadók között volt a nagypiszanicai Magyarok Közösségégének vegyes kara és zenekara is. Egy öt évvel ezelőtt alakult egyesületről van szó, amely egyike a legfiatalabb szervezeteknek Belovár-Bilogora megyében, kórusuk három éve működik, de nagy lelkesedéssel gyakorolnak.

07-daruvar-22Az eseményen föllépett a HMDK kiskőszegi alapszervezete keretei között működő Kiskőszegi Kisasszonyok tánccsoport is, amely 2011-ben alakult meg. Azóta több koreográfiát sajátítottak el, számos fellépést tudhatnak maguk mögött, és taglétszámuk is nőtt. Az együttesben néhány férfitag is helyet kapott, így egy ideje már Kisasszonyok és Legények néven konferáltatják fel magukat a fellépéseken.

A daruvári magyar eseményt megtisztelte jelenlétével Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, és ott volt Vladimir Bilek, a horvátországi csehek és szlovákok parlamenti képviselője is.