Magyar külügyminisztériumi delegáció Rijekában

200
06-rijeka

Rijeka – Egy Horvátországban tárgyaló magyar külügyminisztériumi delegációt zágrábi hivatalos útja után múlt szerdán a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületében fogadtak, ahol Torić Valéria, Árvai Piroska és prof. dr. sc. Pogány Tibor adott tájékoztatót a Kvarner-öbölben működő magyar szervezetről és az ottani magyarság helyzetéről.

Október 5-én a Magyar Külügyminisztérium delegációja Gyurcsik Iván, a Horvátországért is felelős II. Európai Főosztály és Szesztay Ádám, a Stratégiai Tervező Főosztály vezetője, valamint két munkatársuk, Magdó János osztályvezető és Manczin Mihály tanácsos zágrábi hivatalos útja után Magyar József, a zágrábi magyar külképviseletet első beosztottja kíséretében ellátogatott Rijekába, ahol a HMDK Tengermelléki-fennsíki Megyei Egyesületének tagjai fogadták. A látogatás előzményeiről Viola Éva, a szervezet elnöke lapunknak elmondta, hogy az utóbbi időben gyakran fordultak a szervezethez problémájukkal magyar turisták, üzletemberek, mivel a tiszteletbeli konzulátus nem működik. Ezért levélben fordultak a magyar Külügyminisztériumhoz, amelyben többek között azt is megfogalmazták, jó lenne, ha jövőre legalább négy hónapig Rijekában is működne tiszteletbeli konzulátus. A Rijekába látogató külügyi delegációval erről is tárgyalt Torić Valéria, Árvai Piroska és prof. dr. sc. Pogány Tibor, akik fogadták a budapesti vendégeket. Beszámoltak gondjaikról, terveikről, de arról is biztosították őket, hogy a magyar szervezet a továbbiakban is hajlandó hídszerepet vállalni Horvátország és Magyarország között.

– Beszéltünk a magyar nyelvoktatásról, amit évente megszervezünk, és arról a tervünkről is, hogy szeretnénk egy Magyar Házat létesíteni, amelyben helyet kaphatna egy magyar étterem, cukrászda, kiállítóterem, utazási iroda, de akár a magyarországi üzletembereket kiszolgáló iroda is, és természetesen ez lenne a maréknyi tengermelléki magyarság székhelye is – mondta el Árvai Piroska.