Magyar kitüntetés Jakab Sándornak

0
178
09-jakab-1

Augusztus 20-a alkalmából Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesült, amelyet szeptember 12-én, hétfőn az Országgyűlés elnöke, Kövér László adott át a Parlamentben.

A magyar-horvát politikai és kulturális kapcsolatok elmélyítése, a horvátországi magyarság, a helyi kulturális értékek megőrzése érdekében végzett munkássága elismeréseként a magyar kormányfő javaslatára a köztársaság elnöke Schmitt Pál Jakab Sándornak, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége elnökének a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztkeresztje polgári tagozatát adományozta.

Jakab Sándor a rangos kitüntetés átvétele után lapunknak elmondta, számára nagy megtiszteltetés az érdemrend, ugyanakkor kötelezettség is, hogy a jövőben is szolgálja a horvátországi magyarság és ezen keresztül az egyetemes magyarság érdekeit.

Jakab Sándorral együtt Ágoston Andrást, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnökét is kitüntették a tisztikereszttel a délvidéki magyarság önszerveződésének elindítása és politikai érdekképviseletének megteremtése terén végzett több évtizedes tevékenysége elismeréseként.

 

A Magyar Köztársasági Érdemrend a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetés. Az Érdemrend fokozatait olyan személyeknek ítélik oda, akik a kultúra, a tudomány, a művészet, továbbá saját szakterületük terén – Magyarország érdekeinek előmozdítása, az egyetemes emberi érdekek gyarapítása érdekében – példamutató tevékenységet folytattak.

Az erről szóló törvény meghatározza a kitüntetések alapját: „1.§ A Magyar Köztársaság nagyra becsüli a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi érdekek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató tevékenységet. Ezek elismerésére az Országgyűlés Magyar Köztársasági Érdemrendet és Magyar Köztársasági Érdemkeresztet alapít. Az Érdemrendet a miniszterelnök, az Érdemkeresztet a feladatköre alapján illetékes miniszter terjeszti elő, és a köztársasági elnök adományozza.”

Az Érdemrendnek a kizárólag külföldi államfőknek adományozható nagykereszt a lánccal fokozatot is beszámítva hat fokozata van: nagykereszt a lánccal, nagykereszt, középkereszt csillaggal, középkereszt, tisztikereszt és a lovagkereszt.

Az érdemrendeknek azonos értékű katonai és polgári tagozata van.