Magyar képviselet az 58. Đakovački vezovi fesztiválon

57
A Népkör csoportját a kórógyi Aranycsárdás zenekar kísérte

Horvátország legnagyobb hagyományőrző-kulturális rendezvényén, a sorrendben 58. Đakovački vezovin a magyar népi hagyományokat az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület és az ivanovci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület képviselte.

Három évvel ezelőtt Magyarország volt a rendezvény díszvendége, ekkor vett részt a Népkör MKE is először a programon. A népi együttesek, hagyományőrző egyesületek Đakovački vezovi elnevezésű szemléjét 1967 óta minden évben megrendezik. Az ilyen jellegű fesztiválok közül ez a legnagyszabásúbb az országban; az idei partnerország Bulgária volt. A fesztivál leglátványosabb eseményén, a vasárnapi felvonuláson, amit a horvát közszolgálati televízió élőben is közvetített, ötvenöt kultúregyesület mutatkozott be, közöttük négy, horvát néphagyományokat ápoló, egészen Amerikából érkezett csoport is szerepelt.

A magyar népi hagyományokat az idei rendezvény felvonulásán az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület kórusa és néptánccsoportja képviselte, akiket a kórógyi Aranycsárdás zenekar kísért, valamint bemutatkozott az ivanovci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület tánccsoportja is.