Magyar ízek és dalok a fiumei Porto Etno fesztiválon

39

Rijekában (Fiume) a hét végén került sor a Porto Etno nevű fesztiválra, a gasztronómiai bemutatón a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei alapszervezetének a tagjai is részt vettek, valamint itt mutatkozott be először az alapszervezet nemrég alakult asszonykórusa.

Rijekában a két évtizedes múlttal rendelkező kisebbségi napokból nőtt ki a Porto Etno nevet viselő fesztivál, melynek célja, hogy bemutassa a városban élő kisebbségek, népcsoportok gasztronómiáját, kultúráját és zenei sokszínűségét.

Az eseményen idén is számos nemzetiség prezentálta zenei hagyományait, de a résztvevők a vidék kisebbségeinek a gasztronómiájával is közelebbi ismeretségbe kerülhettek, és egyéb program is színesítette az eseményt.

Šibalin Klepac Zdenka, a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei szervezetének elnöke elmondta, hogy rendszeresen részt vesznek ezen a rendezvényen is, ami a gasztronómiai bemutatót illeti, pörkölt, mákos tészta és különböző desszertek kerültek náluk terítékre, amelyeket a tagok készítettek el nagy szeretettel. Ami újdonság volt, hogy idén nemcsak magyar ételeket, hanem magyar dalokat is megismerhettek a látogatók.

– A Porto Etno fesztiválon lépett fel először a nemrég alakult asszonykórusunk, méghozzá nagy sikerrel, így reméljük, hogy további bemutatkozási lehetőségeink is lesznek, nagy örömmel énekelünk együtt – mondta Šibalin Klepac Zdenka.