Magyar ízek a Končanicai járás napján

0
20

A Končanicai járás a hétvégén kétnapos programsorozattal ünnepelte a közigazgatási egység napját. Az ünnepségnek része volt egy gasztronómiai bemutató is, amelyen a daruvári és pakráci magyarok is részt vettek.

Daruvártól 10 kilométerre északra fekszik a mintegy kétezer lelket számláló Končanica. A 19. század végén és a 20. század elején az olcsó mezőgazdasági földterületek miatt és a jobb megélhetés reményében jelentős számú cseh lakosság telepedett le a faluban. A népszámlálási adatok szerint lakosságának közel 80%-a a mai napig csehnek vallja magát.

Končanicán hagyományosan Kisboldogasszony ünnepén tartják meg a járás napját, ami idén sem volt másként. Az idei rendezvényen kiállítás, kultúrműsor és gasztronómiai bemutató, illetve verseny is volt, ez utóbbin a Daruvári Magyarok Közössége és a Pakráci Magyarok Közösségének tagjai is részt vettek. Sabo Snježana, a Daruvári Magyarok Közösségének elnöke elmondta, nagyon jó az együttműködésük a daruvári és a környékbeli településeken működő cseh kisebbségi szervezetekkel, rendszeresen részt vesznek egymás programjain.