Magyar ízek a cseh kisebbség rendezvényén

0
29

A doljani cseh kisebbségi szervezet a hétvégén kétnapos programsorozattal ünnepelte megalakulásának 100. évfordulóját, melynek része volt egy gasztronómiai verseny is, amelyen a daruvári és pakráci magyarok is részt vettek.

Daruvártól 3 kilométerre, a Dobrovac-patak völgye feletti magaslaton fekszik Doljani. A 19. század végén és a 20. század elején az olcsó mezőgazdasági földterületek miatt és a jobb megélhetés reményében jelentős számú cseh lakosság telepedett le itt. 1910-ben a népszámlálás adatai szerint lakosságának 59%-a cseh volt, akiknek ma is jelentős az arányuk a településen. Ők a hétvégén ünnepelték szervezetük megalakulásának 100., valamint a cseh iskola fennállásának 75. évfordulóját kétnapos programsorozattal. A rendezvényen kiállítás, kultúrműsor és gasztronómiai bemutató, illetve verseny is volt, ez utóbbin a Daruvári Magyarok Közössége és a Pakráci Magyarok Közösségének tagjai is részt vettek.

Sabo Snježana, a Daruvári Magyarok Közösségének elnöke elmondta, nagyon jó az együttműködésük a daruvári és a környékbeli településeken működő cseh kisebbségi szervezetekkel, rendszeresen részt vesznek egymás programjain.

Az eseményen jelen volt  Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője és Vladimir Bilek, a horvátországi csehek és szlovákok parlamenti képviselője is.