Magyar-horvát államfői találkozó volt Zágrábban

0
1008

A nyugat-balkáni migránsútvonalat zárva kell tartani, és az Európai Unió külső határait meg kell védeni – értett egyet Áder János magyar és Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő múlt szerdai közös zágrábi sajtótájékoztatójukon. A magyar államfő horvát kolléganője meghívására érkezett kétnapos hivatalos látogatásra a horvát fővárosba.

Áder János kiemelte: Magyarország álláspontja régóta világos migrációs ügyben. „Az illegálisan Európába érkező migránsokat nem kell beengedni, akik pedig okkal, akár humanitárius okokból vagy más okokból kopogtatnak, azoknak a külső ellenőrző állomásokon kell várakozniuk mindaddig, amíg a kérelmük elbírálása meg nem történik” – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Áder János a migráció mellett a közlekedési kapcsolatok és az energiabiztonság témáját emelte ki a sajtótájékoztatón.

A két ország között fontos a közlekedési kapcsolatok fejlesztése, a vasúti hálózat fejlesztésén túl a közúti fejlesztés is, mint az M6 autópálya hiányzó szakaszainak a megépítése – mondta. Magyarország arra készül, hogy a hiányzó autópálya-szakaszt három éven belül megépíti, és ha Horvátország ugyanolyan hatékonyan dolgozik, mint azt a korábbi autópálya-építések során tette, akkor reális cél, hogy a Budapest-Eszék-Szarajevó autópálya belátható időn belül teljes egészében elkészül.

A magyar államfő elmondása szerint felhívta a horvát elnök figyelmét arra, hogy nyissanak újabb határátkelőket Horvátország és Magyarország között. Hozzátette, hogy utoljára 2008-ban nyílt új határátkelőhely a két ország között.

Az energiabiztonság szempontjából Áder János a krki cseppfolyósított-földgáz (LNG) terminál építését és a horvát-magyar gázvezetékeket összekötő interkonnektor kétirányúsításának kérdését említette, valamint beszélt az Adria-kőolajvezeték felújításáról és modernizálásáról, ami szavai szerint Magyarországon befejeződött, és ha Horvátországban is véget ér a folyamat, az mindkét ország szempontjából előnyös üzleti vállalkozást jelenthet.

„Egy régóta elfeledett témát is újratárgyaltunk, mégpedig a déli közös horvát-magyar határnál a szénhidrogén kutatására, feltárására irányuló közös kezdeményezést, amelyből mindkét országnak közös haszna származhat” – tette hozzá az államfő.

Kolinda Grabar-Kitarović megköszönte, hogy Magyarország kiállt Horvátország mellett a délszláv háborúban, és a későbbiekben is támogatta az ország európai uniós, valamint NATO-csatlakozását. Megjegyezte, hogy az utóbbi években néhány nyitott kérdés terhelte a két ország viszonyát. A Mol-INA üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott: beszéltek a témáról a magyar államfővel, de az ügy nem tartozik a hatáskörükbe, valamint nem is akarnak beleavatkozni annak megoldásába. Áder János ezzel kapcsolatban elmondta, mindkét kormánynak kölcsönös szándéka az ügy rendezése, és ha a horvát kormány valóban vissza akarja vásárolni a Moltól az INA-részvényeket, a horvát olajvállalat modernizációjába fektetett beruházásokat vissza kell térítenie a Molnak.

A horvát-magyar államfői megbeszélés résztvevői / Fotó: Ured predsjednice Republike Hrvatske

Uniós ügyekkel kapcsolatban újságírói kérdésre válaszolva a két államfő kitért a szigorított határellenőrzés okozta torlódásokra is a határátkelőkön.

Kolinda Grabar-Kitarović figyelmeztetett, hogy Horvátország és Magyarország határain 3,5 millió turista, valamint 900 ezer gépkocsi halad át évente. Mindkét ország érdeke, hogy megoldást találjon a szigorított határellenőrzés problémájára.

A turizmus Horvátország egyik legfontosabb gazdasági ágazata, tavaly a bruttó hazai termék (GDP) 19 százalékát tette ki – mondta Grabar-Kitarović. Utalt rá, hogy a magyar államfővel szeretne részletekbe menően tárgyalni az ügyről, mert megengedhetetlenek a torlódások a horvát-magyar és a horvát-szlovén határon.

Áder János kijelentette, hogy a schengeni kódex bevezetése nem Magyarország önhatalmú rendelkezése, hanem egy uniós rendeletről van szó. Magyarország törekedni fog arra, hogy a határforgalom zavartalanul folytatódjék, és ebben együtt fog működni Horvátországgal.

Áder Jánost a sajtótájékoztatót követően munkaebéden fogadta Andrej Plenković horvát kormányfő.

A hivatal közleménye szerint Plenković itt kijelentette, Magyarország fontos gazdasági partnere Horvátországnak, és úgy értékelte, hogy a gazdasági kapcsolatok dinamikusan fejlődtek számos ágazatban. Hozzátette azt is, hogy van még lehetőség ezek további erősítésére.

A közlemény szerint a két fél hangsúlyozta a horvát-magyar vegyes bizottság fontosságát, amely keretet adhat a két kormány kapcsolattartásának különböző szintű szakmai fórumokon, a horvátországi magyar és a magyarországi horvát kisebbség érdekében.

A megbeszélésen jelen volt Jankovics Róbert, a horvát parlament magyar képviselője is.

Díszvacsora a zágrábi elnöki palotában Áder János tiszteletére

A magyar államfő délután ellátogatott a Mirogoj sírkertbe, ahol koszorút helyezett el a „Horvát áldozatok hangja – a Fájdalom Fala” emlékműnél. A horvát államfő a nap végén díszvacsorát adott az elnöki palotában Áder János tiszteletére, amelyen magyar üzletemberek, a tudományos, kulturális és sportélet, valamint a magyar kisebbségi szervezetek képviselői is részt vettek. (mti/mt)

Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője az eseményt követően lapunknak a következőket nyilatkozta:

„Megtiszteltetésnek vettem, hogy kis közösségünk képviseletében mindkét fontos találkozón személyesen jelen lehettem. Ez mindenképpen nagy elismerés a horvátországi magyarságnak. Ami a konkrétumokat illeti, mindkét megbeszélés tartalmas és sokrétű volt, de talán a leginkább az jellemző rájuk, hogy baráti hangulatban zajlottak. Fontos témákról tárgyaltunk, és most már kimondhatom, soha nem látott méretű támogatási rendszer van kialakulóban a horvátországi magyarok és a magyarországi horvátok számára, amely mindkét közösség fejlődését elő fogja segíteni a következő hónapokban, években. Sikerült elérni azt a célunkat, hogy a kisebbségek védelme és támogatása prioritás legyen. Különösen Plenković miniszterelnök volt határozott ez ügyben, aki az ülésen személyesen is megköszönte a horvátországi magyarság nevében általam nyújtott politikai támogatást a horvát száborban. Fáradhatatlanul dolgozni fogunk közösen a horvátországi magyarságért és a két ország közötti minél jobb és szélesebb körű kapcsolatok kialakítása érdekében.”