Magyar-horvát államfői találkozó Budapesten

41

Január 20-án Novák Katalin magyar köztársasági elnök meghívására hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra Zoran Milanović horvát államfő. A találkozó után közös sajtótájékoztatót tartottak. Milanović Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint a magyarországi horvát közösség képviselőivel is találkozott. Szombaton pedig a magyar és a horvát elnök beszédet mondott a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa hivatalos megnyitóján Veszprémben.

Novák Katalin hét pontban foglalta össze a megbeszélésen elhangzottakat. Téma volt az orosz-ukrán háború, az illegális migráció feltartóztatása, az EU nyitása a Nyugat-Balkán felé, az infrastrukturális összeköttetés erősítése, az energetikai együttműködés bővítése, megoldások keresése a demográfiai válságra és a kisebbségek ügye.

A köztársasági elnök asszony kiemelte, hogy Magyarország üdvözli Horvátország schengeni tagságát és az euró bevezetését, valamint szólt a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokról és a turizmusról is.

A magyar köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy ez Zoran Milanović első hivatalos látogatása Magyarországon, s a horvát államfő bátor kiállása sokban segíthet az európai vezetők tisztánlátásában. Novák Katalin hozzátette, hogy tavaly ünnepelte a két ország a diplomáciai kapcsolatok fennállásának 30. évfordulóját.

Szólt a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokról is, amelyek kiemelkedőek és dinamikusan növekednek, hiszen Horvátország Magyarország harmadik legfontosabb külkereskedelmi partnere, míg Magyarország Horvátország számára a negyedik.

A hét pontról, amelyekben egyeztettek és egyetértenek, elmondta: elítélik az orosz agressziót, támogatják Ukrajna szuverenitását és függetlenségét, a békére kell törekedni. Az infrastrukturális összeköttetés erősítésével kapcsolatban kiemelte, hogy további alsóbbrendű utak kiépítését is fontosnak tartanák.

Novák Katalin a kisebbségek ügyéhez kapcsolódva megköszönte a horvát hozzáállást, mivel a Horvátországban élő magyarok támogatásra és megértésre számíthatnak. Az energetikai együttműködéssel kapcsolatban pedig elmondta, hogy Magyarország kiemelten számít Horvátországra energiaellátása diverzifikálásában.

„Szomszédos országok vagyunk, évszázadok óta itt élünk, és még sokáig fogunk együtt élni. Ismerjük egymást, soha nem voltak komoly félreértéseink, kisebbek igen. Összeköt bennünket az a tudat, hogy egymásra vagyunk utalva, és sok mindenben egyetértünk” – mondta Zoran Milanović a Novák Katalinnal történt megbeszélést követően a médiának adott nyilatkozatában.

Milanovićot ezt követően Orbán Viktor miniszterelnök a városligeti Magyar Zene Házánál fogadta és Batta András igazgatóval közösen körbevezette a nemzetközi hírű kulturális létesítményben. Ezt követően a magyar kormányfő és Zoran Milanović munkavacsorán tárgyalt a magyar-horvát kétoldalú kapcsolatokról és az aktuális nemzetközi ügyekről.

Zoran Milanović a magyarországi horvát közösség képviselőivel is találkozott, továbbá meglátogatta a Horvát Óvodát, Általános Iskolát, Gimnáziumot és Diákotthont (HOSIG) Budapesten.

A kétnapos magyarországi hivatalos látogatás másnapján Novák Katalin és Zoran Milanović beszédet mondott a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program hivatalos megnyitóján Veszprémben. (mti/mt)