Magyar honvédők Tomo Medved miniszternél

0
142

Múlt hét csütörtökön Tomo Medved, a Horvát Honvédők Minisztériumának első embere fogadta Jankovics Róbert parlamenti képviselőnket, Kelemen Dezsőt, a HMDK szentlászlói alapszervezetének elnökét és Kocsis Lászlót, Szentlászló védelmének parancsnokát.

Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője a találkozót követően elmondta, hogy a miniszter még a tavaly novemberi szentlászlói látogatása alkalmával őt arra kérte, találják meg a módját a horvátországi magyar nemzetiségű honvédők horvát kormánnyal való intézményes együttműködésének, ezen belül a honvédők minisztériumával.

– A 2016-os választási kampányban is azt ígértem, hogy megválasztásom esetén mindent megteszek annak érdekében, hogy intézményes keretek között tevékenykedhessenek a magyar nemzetiségű honvédők. Ez azt a célt is szolgálná, hogy minden olyan jogot, amely a pozitív törvényi intézkedések közül rájuk vonatkozik, végre alkalmazni tudjunk. Ez ennek a folyamatnak az első, de nagyon fontos állomása volt – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert.

„Négy órán át konkrét ügyekről tárgyaltunk a miniszter úrral és munkatársaival”

Az ülésen ott volt Kelemen Dezső, a HMDK szentlászlói alapszervezetének elnöke is, ő maga is szentlászlói honvédő.
– Miniszter úrral és munkatársaival több mint négy órán át taglaltuk a konkrét, megoldásra váró ügyeinket. Ez egyértelmű jele annak, hogy valóban komolyan vettek bennünket. Hiszem, hogy még nagyon sok fontos dolgot meg tudunk majd oldani a horvátországi magyar honvédők érdekében – nyilatkozta Kelemen Dezső.

„Sosem fogjuk elfelejteni, hogy a tavalyi megemlékezésünkön vendégünk volt Tomo Medved miniszter úr”

A háromtagú küldöttség tagja volt Kocsis László, Szentlászló védelmének főparancsnoka is.

– Az egész kezdeményezés Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk érdeme, amit ezúton is köszönök neki. Hosszú éveken át ígérgették nekünk, szentlászlói honvédeknek, hogy intézményes kapcsolatunk lesz majd a honvédők miniszterével, de erre csak most került sor. Számunkra óriási megtiszteltetés volt, amikor tavaly, a szentlászlói megemlékezésen részt vett Tomo Medved miniszter úr, hiszen ő volt az első tárcavezető, aki eljött a megemlékezésünkre. Ezt sosem fogjuk elfelejteni. A mostani találkozón sok konkrétumot megbeszéltünk, rendkívül tartalmas és kimerítő tárgyalás volt. Nagyon optimista vagyok, rendezni fogjuk a horvátországi magyar honvédők még rendezetlen ügyeit – nyilatkozta lapunknak Kocsis László.