Magyar hetet tartottak Pulában

109

A pólai/pulai Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesület szervezésében az immár 24. Magyar Hetet tartották meg az isztriai városban, amelyen színes programok által őrizték a hagyományokat.

A magyar hetet kiállítással nyitották meg az egyesület székhelyén, ahol fotókat, bélyeggyűjteményt, a tagok által készített kézműves alkotásokat lehetett megtekinteni. Másnap kreatív foglalkozás keretében a hagyományos kézimunka-technikákkal ismerkedhettek meg az érdeklődők. A harmadik nap a magyar konyha jegyében zajlott, gasztronómiai műhely keretében magyar hagyományos ételeket készítettek, például paprikást vagy mákos tésztát.

– Minden napra jutott valamilyen érdekes program, amelyekkel megszólítottuk az egyesület tagjait, a régió magyarságát a gyerekektől az idősebb korosztályokig, de a turisták is nyitottak voltak az eseményekre, a gasztronómiai napunkon például egy magyarországi turistacsoport is ellátogatott hozzánk, mivel hallottak a rendezvényről – tudtuk meg Masa Zsuzsannától, az egyesület elnök asszonyától.

Az irodalmi program a tengerparton zajlott, ahol az egyesület tagjai saját verseket olvastak föl, de klasszikus költőink művei közül is elhangzott néhány, a szereplők a végén pedig még dalra is fakadtak.

A magyar hét kiemelkedő eseménye a szombati záróműsor volt, melyet megtisztelt jelenlétével többek között Matijević Oliér, a HMDK ügyvezető elnöke, Jessica Acquavita, Isztria megye zsupánhelyettese, a zágrábi magyar nagykövetség küldöttje és a városban működő más nemzeti kisebbségi közösségek képviselői is.

A kultúrműsorban a Móricz Zsigmond Kultúregyesület umagi asszonytánccsoportja, a csúzai Csárdás néptáncegyüttes és az ugyancsak csúzai Hajnalcsillag gyermektánccsoport lépett fel, majd pedig a kórógyi Aranycsárdás együttes zárta az estet, muzsikájuknak köszönhetően egy jó hangulatú táncmulatság kerekedett.

A Pulai Magyar Hét a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Isztria megye és Pula városa támogatásának köszönhetően jöhetett létre.