Magyar halfőzőverseny a daruvári városnapi rendezvénysorozaton

0
981
daruvár

Daruvár egy hétig tartó városnapi rendezvénysorozatának az egyik nyitórendezvénye volt a Daruvári Magyarok Egyesülete által szervezett halfőzőverseny, amelyen baranyaiak egy csoportja is részt vett.

Daruvár
Daruvár gyógyvizét már a rómaiak is ismerték, akik Aqua Balissae néven üdülőtelepülést alapítottak itt. A középkori helységet 1334-ben a zágrábi püspökség tizedjegyzéke említi először. A középkorban bencés apátság volt itt, melynek falfestményekkel díszített hatalmas falmaradványait 1777-ben említik. A virágzó település fejlődését a török hódítás törte derékba. A lakosság elvándorlása már a 15. században megkezdődött, majd 1543-tól teljesen kicserélődött.

A mai Daruvár a Jankovich grófok birtokaként fejlődött ki, ekkor épült fel a barokk kastély a hatalmas parkkal. Gyógyfürdőjét is a Jankovichok kezdték kiépíteni a 18. században. Elsőnek az Antal-fürdő épült meg a római maradványok alapjain, majd 1810 és 1818 között felépült a János-fürdő is.

1910-ben 2644 lakosából 990 horvát, 559 magyar, 406 német és 188 szerb volt. A trianoni békeszerződésig Pozsega vármegye Daruvári járásának a székhelye volt.

2001-ben a hozzátartozó településekkel együtt 13 243, magának Daruvárnak 9811 lakosa volt.

daruvár

Daruvári magyarok
A 2011-es népszámlálás szerint 114 fős magyar kisebbség lakja Daruvárt. A kilencvenes évek közepén alakították meg a Daruvári Magyarok Egyesületét, amelyhez a helyi magyarok nagy része csatlakozott. Évente különböző kisebb-nagyobb rendezvényeket tartanak, legutóbb a város napja alkalmából először rendeztek halfőzőversenyt, amelyen baranyai magyarok egy csoportja is részt vett.

Matijević Olivér, a HMDK jogásza szervezte meg a csapatot. Elmondta, hogy a HMDK igyekszik minden szervezetének a munkáját, tevékenységét segíteni, így a Daruvári Magyarok Egyesületét is támogatják.

– Daruvári szervezetünk kérésére állítottunk össze egy csapatot, amelyben több kiváló halfőző is helyet kapott, a cél az volt, hogy a daruvári rendezvény látogatóinak megmutassuk, hogy milyen az igazi magyaros baranyai halpaprikás – mondta Matijević Olivér.

A főzőversenyre beneveztek a Pakráci Magyarok Közösségének tagjai is, valamint a Nagypiszanicai Magyarok Közösségéből is többen ellátogattak az eseményre.