Magyar hagyományokat bemutató rendezvény Laskón

A Laskói Ifjúsági Egyesület a múlt szombaton tartotta meg a magyar hagyományokat bemutató nemzetközi szintű rendezvényét.

A magyar konyha jellegzetességei a magyar kultúra részét képezik. Vidékünkön, a Duna-Dráva-országhatár alkotta háromszögben a halpaprikás gasztronómiánk talán legjellemzőbb „tagja”. Halpaprikással ünnepeljük a húsvétot, a karácsonyt, de a hétköznapokban is gyakran kerül asztalunkra a bogrács.

Az egykoron inkább a szegények eledelének számító halétel ma már valódi különlegességnek számít, így nemrég például felkerült a világ 100 legjobb tradicionális ételének a listájára is.

Az étel népszerűségét mutatja az is, hogy szinte nincs is olyan drávaszögi település, ahol ne rendeznének halászléfőző versenyt.

Fontosnak tartjuk, hogy ezt a hagyományos ételünket még ismertebbé tegyük. Ezt sikerült is elérnünk, hiszen a verseny az évek során olyannyira népszerűvé vált, hogy más településekről is érkeznek résztvevők; ezúttal 29 csapat indult, drávaszögi, szlavóniai és országhatáron túli versenyzői is voltak az eseménynek, többek között a Bajai Halfőző Bajnokok Egyesülete is képviselte magát – mondta Munk Erik, a Laskói Ifjúsági Egyesület elnöke.

Sorra gyúltak a tüzek a bográcsok alatt, és mindenki igyekezett a legjobb tudása szerint megfőzni a régió legkedveltebb bográcsos ételét. A zsűri a szín, az íz és a harmónia alapján osztályozta a mintákat, majd kiválasztották a három legjobbat. Az első helyezett a kopácsi Farahó Zsolt lett, a második a bródi Branimir Lovrić, míg „bronzérmet” a várdaróci Molnár Róbert kapott.

A magyar hagyományokat bemutató eseményt a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásából valósították meg.