Magyar filmek az eszéki Urania moziban

0
68

Az eszéki Urania mozi január 31. és február 10. között kortárs magyar filmeket tűz műsorára. A vetítésekből hátravan még két romantikus komédia és egy akcióvígjáték, mindegyik film eredeti (magyar) nyelven, angol felirattal kerül a nézők elé.

Az 1912-ben alapított Urania filmszínház vezetői mindig nagy figyelmet fordítottak az európai filmművészetre. Termében rendszeresen vetítenek külföldi alkotásokat, az eszéki filmkedvelő közönség pedig hétről hétre kifejezi érdeklődését a bemutatók iránt, ami azt bizonyítja, nem csak a hollywoodi kasszasikereknek van helyük a filmpiacon.

A Resonance Cinema – Cool Tour nevet viselő vetítéssorozata keretében január 31. és február 10. között magyar filmnapokat rendez, melynek programjában öt kortárs magyar film szerepel.

Hétfőn mutatták be a FOMO – Megosztod, és uralkodsz című 2019-es filmet, a Hartung Attila rendezte mozi az ezredfordulón születettek hiteles filmje, a mai tinédzsereket, illetve a rájuk leselkedő veszélyeket veszi górcső alá.

Kedden vetítették Reisz Gábor 2018-as nagyjátékfilmjét, a Rossz verseket, amely már a fiatal felnőtt (harmincas) korosztály problémáival foglalkozik, korunk társadalmának elveszettségére is reflektál. 

A még hátralevő három film

Most pedig azok a filmek következzenek, amelyek bemutatására még csak ezután kerül sor. Minden vetítés 19.15 órakor kezdődik az Urania filmszínház termében (Vjekoslav Hengl utca 1.), a belépő ára 20 kúna.  Minden filmet eredeti (magyar) nyelven vetítenek, angol felirattal.

Február 7-én, hétfőn a Nyitva c. filmet (2018) láthatjuk, Nagypál Orsi alkotása egy hosszú évek alatt „összekopott” pár történetét meséli el, akik úgy próbálják elkerülni az elkerülhetetlennek tűnő félrelépéseket, hogy közös megegyezéssel a poligámiával próbálkoznak. A film kendőzetlen őszinteséggel és fanyar humorral igyekszik feltérképezni a párkapcsolatok buktatóit, mindezt női szemszögből, kitérve a nők szexualitását övező társadalmi konvenciókra, és tükröt tartva az ezzel kapcsolatos kettős mércének.

Február 8-án, kedden a Seveled (2019) filmkockái peregnek majd. Gergő, a csajozógép filmkritikus szeretne beteg édesanyja kedvében járni, és a jó ügy érdekében hazudik egy nagyot. Csak egyetlen egyet: beviszi hozzá a kórházba a szomszédját, a nagyszájú ex-sztriptíztáncosnőt, akinek van egy nagy előnye: öthónapos terhes. Az unokamániás anyuka boldogan látja, hogy a fia révbe ért, elbúcsúzik mindenkitől – és meggyógyul. Ettől kezdve Gergő és Saci kénytelen újabb és újabb hazugságokkal tartani a „frontot”. Orosz Dénes rendező a legjobb magyar színészek több generációját hívta meg új, korunk párkapcsolati bajait, örömeit és botrányait feltérképező, önfeledt romantikus vígjátékába.

Február 10-én, csütörtökön kerül sor az utolsó vetítésre, mégpedig Lóth Balázs 2020-ban rendezett akció-vígjátékát mutatják be. A Pesti balhé főhősei gyerekkorukban elválaszthatatlan haverok voltak. Csak kicsit rosszak: ártatlan kalandozásaik nyomában lángoló gyerektáborok és rémült pedagógusok maradtak. Azután felnőttek – de szerencsére nem komolyodtak meg. A banda arra készül, hogy James Bondot megszégyenítő ügyességgel ellop egy festményt az évszázad műkincsárverésén. Tökéletes terv persze nincs, viszont nagy adag káosz, kaland, küzdelem vár a csapatra.

Ez tehát a Resonance Cinema – Cool Tour nevű program magyar felhozatala, jó szívvel ajánljuk filmkedvelő olvasóinknak, látogassanak el a vetítésekre az Urania filmszínházba, hisz nincs mindig lehetőségünk magyar filmeket nézni hazai moziban.