Magyar est Verőcén

0
61

A Verőce-Dráva menti megyei Magyarok Közössége vasárnap tartotta hagyományos magyar estjét Verőcén (Virovitica). A jó hangulatú összejövetel idén is telt házas volt, ami bizakodásra ad okot.

A Verőce-Dráva menti megyei Magyarok Közössége 2015-ben alakult azzal a céllal, hogy összefogja a Verőce közelében élő magyarokat. Tagjai azóta rendszeresen összejárnak, hogy ápolják a magyar hagyományokat és kultúrát, évente több rendezvényt is tartanak.
Nemrég harmadik alkalommal szerveztek magyar estet, ahol a közönség először Petőfi-verseket hallhatott, majd a Verőcei Gerlicék Népdalkör lépett színpadra néhány magyar dallal. Ezt éjszakába nyúló zenés mulatság követte, melyre több mint száz, a magyar kultúra iránt érdeklődő helybéli látogatott el.

– Vidékünkön az embereknek nem sok lehetőségük van a magyar nyelv gyakorlására,  ápolására. Leginkább már csak az idősebbek beszélik a nyelvet, a fiatalok közül már csak elvétve akadnak páran, akik értik a magyar szót. Éppen ezért örülünk, hogy ennyien érdeklődnek a magyar rendezvények iránt, ez bizakodásra ad okot – mondta Karácsonyi István, az egyesület elnöke.

Karácsonyi István

A verőcei rendezvényt a HMDK és a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.