Magyar értékeket népszerűsítő rendezvénysorozat Fiumében

0
127

A tengerparti városban idén is megrendezték a magyar nemzeti értékeinket felvonultató kiállítást „Nem csak a rigójancsi” címmel. A program egyik célja, hogy közelebb hozza a város nem magyar ajkú lakosait nyelvünkhöz és kultúránkhoz.

A Nem csak a rigójancsi – Magyarország kiemelt alkotásai című kiállítás március 9. és 18. között volt látható a város sétálóutcájában. A tárlat fókuszában a magyar gasztronómia volt, de más értékeink bemutatására is sor került a földrajz, a történelem és a tudomány területéről. A járókelők hatalmas plakátokon olvashattak például a magyar paprikáról, vagy arról, hogy mi a különbség az itteni és a magyarországi gulyás között, vagy hogy miért is nem koccint a magyar ember sörrel. Annak érdekében, hogy a többségi vagy más nemzethez tartozók nyelvünket is gyakorolják, minden plakáton szerepeltek alapvető magyar szavak is.

A kiállítást Baričević-Tamaskó Eszter (képünkön), a Rijekai Magyar Nyelvi Lektorátus munkatársa rendezte.

A rijekai bölcsészkar „kínálatában” a 2020-21-es tanévtől szerepel a magyar mint választható tantárgy, amivel az a lektorátus célja, hogy minél többen tanuljanak magyarul, ismerkedjenek kultúránkkal.

A Nem csak a rigójancsi nevű kiállítás Fiume városa, a Rijekai Tudományegyetem, valamint a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium közreműködésével valósult meg a Magyar kultúra vendégprofesszorai elnevezésű projekt keretében. A program részeként idén nyáron a város több vendéglátóegységében is a magyar konyhaművészet specialitásait kínálják majd. Ezenkívül július közepén egy másik kiállítás is nyílik horvát-magyar együttműködéssel, A modern Fiume születése címmel.