Magyar állami kitüntetésben részesült Zvonko Milas, a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság horvát társelnöke

71

Dr. Demcsák Csaba, Magyarország horvátországi nagykövete kedden a zágrábi Liszt Intézetben Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adott át Zvonko Milasnak, a Horvát Köztársaságon Kívül Élő Horvátok Központi Hivatala vezetőjének, a Magyar-Horvát Kisebbségi Vegyes Bizottság horvát társelnökének.

Demcsák Csaba nagykövet hangsúlyozta: a magyar állami kitüntetést Novák Katalin köztársasági elnök a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottságban kifejtett eredményes munkája elismeréseként adományozta a testület horvát társelnökének. Kiemelte: a magyar és a horvát történelem is úgy alakult, hogy mind a magyar, mind a horvát nemzethez tartozók egy része az anyaország határain kívül él. „Éppen ezért Magyarország és Horvátország nemzetpolitikájának az alappillére, hogy az anyaországban és az azon kívül élő nemzettársakat az egységes magyar, illetve az egységes horvát nemzet részének tekinti” – fogalmazott a nagykövet. Rámutatott: a két ország nemzetpolitikája abban is azonos, hogy meggyőződésük a határon kívül élő nemzetrészekről való gondoskodás, az irántuk érzett és viselt felelősség pedig a nemzet megmaradásának és fejlődésének a záloga.

Rusz Radován zágrábi magyar konzul méltatásában hangsúlyozta: Zvonko Milas nemcsak hivatali kötelességének tekinti a határon túl élő horvátokról való gondoskodást, hanem valóban szívén is viseli nemzettársai sorsát. „Zvonko Milas egy alkalommal úgy nyilatkozott a külhoni horvátokról, hogy ők Horvátországgal együtt sírnak, nevetnek és örülnek, ünneplik annak sikereit és mélyen átérzik az anyaország sorsát, csak éppen fizikailag nincsenek jelen” – idézte az államtitkárt a konzul, aki szerint ez elmondható a magyar nemzetről is.

Zvonko Milas kivételes megtiszteltetésnek nevezte a magyar állami kitüntetést, amely szerinte egyben erős motivációt is jelent számára a két kisebbség és a két ország érdekében végzett munkájában, annak folytatásában.

Zvonko Milas 2017 óta a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság horvát társelnöke, és ez idő alatt eredményes partneri együttműködést alakított ki Kalmár Ferenc magyar társelnökkel, aki szintén részt vett az eseményen.

A díjátadó ünnepségen többek között részt vett még Frano Matušić, a külügyminisztérium államtitkára, Andrej Plenković miniszterelnök küldötte, Zdravka Bušić parlamenti képviselő, a Horvát Szábor elnökének küldötte, dr. Mladen Andrlić, Horvátország budapesti nagykövete, Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, parlamenti képviselő, Ivan Gugan, a magyarországi horvátok országos szervezetének vezetője és Darko Sobota, a Horvát Szábor és a magyar Országgyűlés baráti tagozatának társelnöke. (MTI/mt)