Mađarsko sudjelovanje na Smotri kulture i običaja nacionalnih manjina

0
19
Aleksandar Tolnauer i Oliver Matijević kod štanda mađarske zajednice iz Daruvara

U Lipovljanima, Sisačko-moslavačka županija, nakon jedne godine izostanka, organizirala se najveća smotra nacionalnih manjina u zemlji, na kojoj sudjeluju i udruge DZMH. Ove godine su Mađare u Hrvatskoj predstavljale mađarske zajednice iz Pakraca i Daruvara.

U Lipovljanima u Sisačko-moslavačkj županiji 1973. godine se prvi puta organizirala smotra nacionalnih manjina. Nakon kratke prisilne stanke, 2010. godine ponovno je oživljen običaj, koji je polako prerastao u najveću ovakvu smotru u zemlji, koju podupire i Savjet za nacionalne manjine. Ove godine je visoki pokrovitelj predsjednik Zoran Milanović.

Nacionalne manjine u Hrvatskoj čuvaju bogatu, raznoliku kulturu, koju imaju prilike prikazati iz godine u godinu na najvećoj smotri manjina u zemlji, na kojoj redovno sudjeluju i udruge DZMH. Ove godine su Mađare u Hrvatskoj predstavljale mađarske zajednice iz Pakraca i Daruvara.

- Reklám -

Na manifestaciji koja se održala 28. i 29. kolovoza bilo je puno programa, među ostalim održao se i okrugli stol, kojeg svake godine organizira Savjet za nacionalne manjine, i na kojem se raspravljalo o položaju manjina i njihovim pravima.

Svečano otvaranje

Program je počeo već u poslijepodnevnim satima subote, a svečano otvorenje je bilo navečer. Svečanost je otvorila Melita Mulić izaslanica predsjednika Zorana Milanovića, a prisutnima se obratio veleposlanik Ukrajine, ovogodišnje zemlje partnera. Dobrodošlicu je izrazio i Aleksander Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, koji redovno sudjeluje na manifestaciji. S pohvalom je govorio o organizatorima Lipovljanskih susreta, zahvaljujući kojima su Lipovljanski susreti postali najznačajnija manjinska manifestacija u Hrvatskoj. Rekao je i da su se prilike drastično promijenile u svijetu, i da se trebaju razvijati vrijednosti jednakosti i zajedništva s brigom za svaku osobu, bez obzira na nacionalnost.

Manifestacija je zatvorena vatrometom i vrlo svečanom produkcijom zbora zemlje partnera.  

Svečanosti su, među ostalima, prisustvovali Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina Sabora, Željko Lenart i Krešo Beljak, saborski zastupnici i Oliver Matijević, izvršni predsjednik DZMH.