Mađarski plesači iz Dežanovaca kampirali su u Pomeru

0
29

Ovog tjedna je plesna skupina mladih Zajednice Mađara Dežanovac bila na redu kampirati u kamp centru DZMH u Pomeru (Istra)

U Općini Dežanovac, koja gravitira Daruvaru, nalazi se 12 naselja. U mjesnoj školi održava se njegovanje mađarskog materinjeg jezika, a Zajednica Mađara Dežanovac osnovana je 2012. godine, unutar zajednice djeluje plesna skupina Čardaš i zbor Pačirta.

Jedna od tradicionalnih događanja Zajednice je Dan mađarske kulture, na kojega uglavnom pozivaju aktivne udruge iz okolice. Kroz desetljeće funkcioniranja izgradili su kontakte s brojnim udrugama Mađara u Hrvatskoj, ali surađuju i s drugim nacionalnim manjinama.

I plesna skupina Zajednice sudjelovala je u mogućnosti besplatnog kampiranja na Jadranskoj obali, nekoliko dana ovoga tjedna proveli su u pomerskom kamp centru DZMH.

Proteklih tjedana više puta smo pisali o Mađarskom jezičnom i kulturnom centru Kralj Salomon, koji se nalazi na južnom dijelu Istarskog poluotoka, u Pomeru, udaljenom tek nekoliko kilometara od Pule. DZMH je otvorila centar s ciljem kako bi mladima iz plesnih skupina, koji cijele godine vrijedno vježbaju i obogaćuju mađarske manifestacije svojim nastupima, dala mogućnost kampiranja.

Nakon plesnih skupina iz Laslova, Alfalusi, Suze i Dalj Planine sada su plesači iz Dežanovaca „uzeli u posjed“ pompazno zdanje. Vrijeme je proteklo radno, doznali smo od Elike Jarže, voditeljice udruge, naime ,svaki dan održavali su plesne probe.

-Mladi članovi plesne skupine i dječja plesna skupina do sada nisu imali mogućnosti sudjelovati u plesnom kampu, pa su jako nestrpljivo očekivali putovanje u Pomer, ogromna motivacija im je bila što ih je umjesto uobičajenog mjesta probe, okružilo ozračje primorja – izjavila je za naš list Elika Jarža, predsjednica Zajednice Mađara Dežanovac, dodajući kako su zahvalni DZMH na osnivanju Mađarskog jezičnog i kulturnog centra Kralj Salomon.