Mađarska večer u Dražu

0
32

Prije četiri godine po prvi put održana je smotra mađarskih tradicija u Dražu na kojoj su izložene rukotvorine lokalnih žena, a u kulturnom programu nastupile su mađarske folklorne skupine i zborovi. Nastavak ovog događaja je mađarska večer u Dražu, koja se održala prošle subote u lokalnom domu kulture.

Cilj manifestacije koja je pokrenuta prije nekoliko godina, bila je narodnim plesom i glazbom potaknuti sve zainteresirane za mađarsku kulturu.

– Dugo vremena jedini mađarski događaj koji se održavao, bila je sveta misa na Dan  Presvetog Srca Isusova u Dražu. S vremenom su se pojavile potrebe za događanjima druge vrste na kojima bi se ljudi mogli zabaviti i opustiti, pa je Demokratska zajednica Mađara u Hrvatskoj odlučila organizirati ovu mađarsku večer – rekao je Oliver Matijević, izvršni predsjednik DZMH-a, organizator večeri.

U kulturnom programu nastupile su folklorne skupine DZMH Batina, Ružmarin, Ljiljan, pjevačka i plesna skupina mađarske udruge za njegovanje običaja Korođ, te plesna skupina “Vadvirág” iz Mađarske (Báta).

Mađarska večer nije završila nastupom umjetničkih skupina, slijedio je bal, gdje je svirao Goran Kurel.

Događaju su nazočili Stipan Šašlin, načelnik općine Draž i Eva Balatinac, predsjednica općinskog vijeća, te Robert Jankovics, mađarski saborski zastupnik.

Događaj je sponzorirao Savjet za nacionalne manjine.