Mađarska učenička dramska skupina na susretu u Vojvodini

67

U Vojvodini je po 14. puta organiziran Susret dječjih dramskih skupina u  Bácsfeketehegyu, na kojem se predstavila i Dječja dramska skupina Dörömb iz Osijeka.

Susret u Vojvodini je nastavak odabira dječjih dramskih skupina već održanog jesenskog susreta Karpatskog bazena, na kojemu se skupina Dörömb ne predstavlja po prvi puta. Sudionici pristižu iz svih dijelova Vojvodine, a susret su učinili međunarodnim, osim dječje dramske skupine koja probe održava u prostorijama Prosvjetnog kulturnog centra Mađara u Osijeku, bili i sudionici dječjih skupina iz Felvideka. Organizatorica Lódi Andrea sažela je srž susreta tako što je objasnila da priče nastaju iz situacija, i život se sastoji od situacija, te ako je neko dijete članom dramske skupine i navikne se razmišljati o malim situacijama, pokušava se u njima snaći, to može imati pozitivne utjecaje kasnije, na cijeli njegov život, naime i na situacije u svome vlastitom životu pokušat će pristupiti fleksibilnije, reagirati kreativnije i možda ih spretnije riješiti, nego drugi.

Predstave je ocjenjivao stručni žiri – susret nije natjecateljskog karaktera ali, najbolje ocijenjenu predstavu uvrstiti će u gala program Državnog susreta i festivala dječjih dramskih skupina  Weöres Sándor.

Susreti ovakvoga karaktera smatraju se razvojnom mogućnošću

Dječja dramska skupina Dörömb u Bácsfeketehegyu predstavila se komadom pod nazivom Odisej, čije će predstavljanje javnosti biti 02. lipnja u Dječjem kazalištu u Osijeku.

-Susret u Bácsfeketehegyu u prvome redu ne smatramo natjecanjem, već mogućnošću upoznavanja i razvijanja. Vidjeti druge skupine, čuti mišljenje priznatog stručnog žirija, učiti od fantastičnih trenera – to u nevjerojatnoj mjeri utječe na to da budemo bolji, da naučimo naš put, kako bismo i mi postali članovi zajednice dječjih dramskih sekcija. Na sami susret pripremili smo se tako kao da će ovo biti prvo javno predstavljanje naše konačne postave predstave pod nazivom Odisej, dakle za ovu prigodu smo nastojali ugladiti najsitnije detalje nastupa, ugradivši iskustva iz pretpremijernog prikaza – izjavila je za naš list Nikolett Ferenczy, voditeljica skupine.

Skupina mladih, koja djeluje u okviru Mađarskog kulturnog kruga Zrinyi iz Osijeka, prilično je oduševljena i sretni su zbog mogućnosti prikazivanja rezultata svoga rada.

-Kada sam se pridružila skupini Dörömb, mislila sam da je tu riječ samo o tome da se družimo. Kasnije sam se iznenadila koliko me zanima gluma i umjetnost i poslije toga sam sve shvatila puno ozbiljnije. Sviđa mi se i to što sa skupinom možemo dospjeti na mnoga zanimljiva mjesta – rekla je Margita Bajcsi, jedna od glumica.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.