Mađarska skupina zagrebačkog vrtića Potočnica je obogatila svoju opremljenost

0
6

Zagrebački vrtić Potočnica dobio je novu opremu. Projekt nabave proveo je Forum mađarskih pedagoga u Hrvatskoj uz potporu mađarskog Državnog tajništva za nacionalnu politiku i Fonda Bethlen Gábor.

Prošle je godine jedina mađarska vrtićka skupina u gradu Zagrebu, koja djeluje od ožujka 1994. godine u vrtiću Potočnica, proslavila 25 godina. Mađari u Zagrebu smatraju se raspršenom mađarskom zajednicom , ali  bez obzira na to u hrvatskom su glavnom gradu ipak uspostavljeni osnovni oblici mađarskog obrazovanja.

U protekla dva desetljeća više od tristo djece se upisalo u mađarsku skupinu, prosječno dvadeset djece godišnje, što je izvanredan uspjeh u tim okolnostima.

Mnoga djeca odgojena u ovoj skupini kasnije se upisuju u mađarski odjel osnovne škole Ivana Gundulića.

Kristian Palinkaš, voditelj ureda i koordinator projekata Foruma mađarskih pedagoga u Hrvatskoj rekao je da su posljednjih godina kontinuirano podržavali mađarske škole i vrtiće te implementirali različite razvojne projekte i ulaganja kroz niz zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava u matičnoj zemlji. Ovo nije prvi put da dječji vrtić u Zagrebu dobiva ovakvu podršku.

– Savjetujemo se sa ravnateljima vrtića prije prijave na natječaj, pa su tako Zagrepčani posljednji put postali bogatiji za dječje igralište i didaktičkim alatima. Sve ovo pomoći će radu odgojiteljica i ujedno promovirati mađarsku skupinu u vrtiću – rekao je Kristian Palinkaš.

Projekt je implementirao Forum mađarskih pedagoga u Hrvatskoj uz potporu mađarskog Državnog tajništva za nacionalnu politiku i Fonda Bethlen Gábor.